Óriási marsi piócát fotózott az űrszonda

Mars, dűne
A NASA által 2015. október 12-én közreadott képen homokdűnék láthatók a Mars felszínén.
Vágólapra másolva!
Meglehetősen furcsa alakú dűnét örökített meg a vörös bolygó felszínén a NASA űrszondája.
Vágólapra másolva!

A felvételt a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerikai Mars-kutató űrszonda Nagy Felbontású Képalkotó Tudományos Kísérlet (High Resolution Imaging Science Experiment) nevű, nagy felbontású kamerája készítette 2015. július 30-án, a képet a NASA a napokban tette közzé. A fotón látható homokdűne úgy tekeredik, mintha egy túlméretezett pióca lenne.

A NASA által 2015. október 12-én közreadott képen homokdűnék láthatók a Mars felszínén. Forrás: MTI/EPA/NASA/-------------------

A képződmény körül megfigyelhető erősen töredezett felszín kialakulásának hátteréről a kutatók több elméletet is felállítottak – az egyik szerint összetört alapkőzetről van szó, ami többek között a drasztikus hőmérséklet-változások miatt vette fel mostani formáját, a másik szerint leülepedett anyag, amelyet egykor víz borított, és a kiszáradás során vált töredezetté.

A képet készítő MRO űrszonda 2006-ban állt pályára a vörös bolygó körül, fő feladata, hogy nagy felbontású képeket készítsen a Mars felszínéről, és leszállásra alkalmas helyet keressen a későbbi leszálló egységek számára. Jelentős szerepet játszott a marsi vízre utaló bizonyítékok megtalálásában is, amiről korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.