Lassan kigyógyul a függőségből az alkoholista majom

majom, függőség
Az apella csuklyásmajom (Sapajus apella) a legelterjedtebb dél-amerikai majom (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Lassan kigyógyul függőségéből az a chilei csuklyásmajom, amit gazdái erőszakosan itattak alkohollal. A hasonló jellegű állatkínzás gyakori a dél-amerikai országban, a szenvedő állatokat rehabilitációs központban kezelik a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Nicolas, a csuklyásmajom (Sapajus apella) élete nem volt könnyű, sokáig fogságban tartották, gazdái kegyetlenül bántak vele. A Chile fővárosában (Santiago de Chile) tartott állatot pusztán szórakozásból arra kényszerítették, hogy cigarettázzon és alkoholt fogyasszon.

Az alkoholtól agresszív lett, amit gazdái valamiért szórakoztatónak találtak” – mondta Nicole Rivera Helbig állatorvos az AFP-nek. Az erőszakos itatás annyira gyakorivá vált, hogy a majom végül alkoholfüggő lett.

Jól halad a rehabilitáció

Szerencsére Nicolas sorsa jobbra fordult, ma 150 sorstársával egy főemlősökkel foglalkozó chilei rehabilitációs központ vendégszeretetét élvezi és lassan kigyógyul addikciójából is. Persze a visszazökkenés a normális majomlétbe nem egyszerű, az állatnak egy – az emberéhez hasonló - függőségkezelő programban is részt kell vennie. Sajnos Nicolas esete – amint az a kezelt majmok számából is kitűnik – nem egyedi.

Az apella csuklyásmajom (Sapajus apella) a legelterjedtebb dél-amerikai majomfaj (illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

Az állatok függősége szórakoztatja a kegyetlen gazdákat

– mondta Rivera. Az állatorvos szerint a probléma akkora méreteket öltött, hogy a főemlősök számára kénytelenek voltak egy rehabilitációs központot létesíteni 1994-ben. Az intézményben a természetes életkörülményeket szimulálják a gondozott állatok számára. Számos faj (például pókmajmok, mókusmajmok) képviselője megtalálható itt, közülük mindegyiket valamilyen módon bántalmaztak tulajdonosaik.

– mondta az intézmény alapítója Elba Munoz. „Amikor fogságban vannak, és bántalmazzák őket, elveszítik a fajra jellemző természetes viselkedésüket, így nem lesznek majmok többé, de embergyermekek sem. Kiüresedett lényekké válnak” – magyarázta az alapító.

Mexikói pókmajom (Ateles geoffroyi vellerosus) Forrás: Wikimedia Commons

Nagy probléma az illegális állatkereskedelem Chilében

Az illegális állatkereskedelem jelenleg is nagy probléma Chilében,

az egzotikus állatokat ugyanis egyfajta státuszszimbólumnak tekintik a dél-amerikai országban.

Bár a chilei törvények büntetik ezt a fajta tevékenységet, a büntetési tétel általában nevetségesen alacsony – a kiszabott 60 napos elzárás és pénzbírság nem bizonyul túlságosan visszatartó erejűnek a védett állatokkal kereskedő bűnözők számára.

A hatóságok egyfajta trendváltozást is megfigyeltek az illegális állattartásban. Míg az 1990-es években a majomtartás számított elterjedtnek, ma egyre inkább az egzotikus madarak tartása válik divatos tevékenységgé.