Felirattöredékeket találtak a legnagyobb makedón sírban

monogram, ókor
Vágólapra másolva!
Nagy Sándor kedvenc hadvezérének, Héphaisztiónnak az emlékére emelhették szimbolikus céllal a monumentális amphipoliszi sírt, legalábbis ezt állítják az építményt vizsgáló kutatók.
Vágólapra másolva!

A vezető archeológus, Katerina Periszteri az AFP francia hírügynökségnek elmondta, az eddig felfedezett legnagyobb makedón sír nagy valószínűséggel egy olyan szentélytípushoz tartozik, amit az ókorban a hősnek tartott személyeknek emeltek.

A szakértő ugyanakkor hozzátette:

továbbra sem tudják megmondani, hogy Héphaisztión lehet-e a sírba temetett emberek egyike.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, legkevesebb 5 személy maradványát találták meg eddig az építményben.

Az amphipoliszi sír Forrás: AFP/-

Szentélyépítési láz

Plutarkhosz ókori görög történetíró szerint Héphaisztión – aki Nagy Sándorral együtt nőtt fel - váratlan halála valósággal sokkolta a királyt, aki szeretett barátja emlékére valóságos szentélyépítési lázba kezdett. Ennek megszervezésével és végrehajtásával a makedón uralkodó legfőbb építészét, Deinokratészt bízta meg, aki számos ilyen építményt emelt szerte a birodalomban.

A történelmi feljegyzések megjegyzik, hogy Nagy Sándor hatalmas költségen hamvasztatta el barátját Babilonban.

Az ásatás során talált két szfinx Forrás: AFP/-

Az amphipoliszi sír körülbelül 60 kilométerre található az észak-görögországi Széresz városától. Ez az eddigi legnagyobb ilyen jellegű építmény, amit az országban felfedeztek. 2012 óta folynak intenzív ásatások a környéken, de csak 2014-től került igazán reflektorfénybe az ókori sír, amelyről korábbi cikkünkben részletesebben is olvashat.

Öt halottat rejtett a sír

Az eddigi elméletek Nagy Sándorhoz közel álló személyekhez kötötték az építményt - szóba került többek között az uralkodó anyja, Olümpiasz, valamint felesége, Roxána neve is. A kamrák átkutatása azonban mostanáig sem tudott megnyugtató válaszokat adni a felmerült kérdésekre.

Előkerültek viszont csontok, amik a vizsgálatok szerint

egy idősebb nőhöz, két fiatalabb és egy idősebb férfihoz, egy újszülött csecsemőhöz és több állathoz (köztük egy lóhoz) tartoztak.

Az alábbi háromdimenziós animációban bárki bejárhatja a sírt.

Héphaisztión monogramja

Periszteri és kollégái szerdán bejelentették, hogy újabb felirattöredékeket fedeztek fel, amelyek között ott volt Héphaisztión monogramja is. Emellett egy Nagy Sándor korabeli érmét is találtak a sírban, ami megerősíti, hogy azt i.e. 325 és 300 között építették.

A szakember úgy véli, hogy a sírt nemzedékekkel a megépítése után földdel töltötték fel a vandálok távol tartása érdekében.

Kétkedő hangok

Panajiotisz Faklarisz, a szaloniki egyetem munkatársa, aki maga nem vett részt az ásatási munkálatokban, ugyanakkor "teljesen alaptalannak" nevezte Periszteri feltételezését, hozzátéve, hogy a sírhely sokkal inkább egy előkelő amphipoliszi polgár számára épülhetett.

A szakember szerint Periszteri állításának "semmilyen történelmi, vagy tudományos alapja" sincsen.

Mint hozzátette: "Héphaisztiónnak semmilyen kötődése nem volt Amphipoliszhoz".

A Héphaisztiónhoz köthető monogram Forrás: http://www.theamphipolistomb.com/

Más szakértők az ásatási munkálatok gyorsaságáért bírálják Periszterit, akinek feltételezése - mint mondják - nem ad magyarázatot arra, hogy legalább öt személy csontvázát tárták fel a sírban.

Az észak-görögországi temetkezési komplexummal kapcsolatban korábban olyan találgatások is szárnyra kaptak, hogy magának a makedón uralkodónak a földi maradványait rejti. Az ásatások során két szfinxet, márvány kariatidákat, egy pompázatos mozaikpadlót és - a sírtól néhány kilométerrel arrébb - egy oroszlánszobrot is feltártak.