Furcsa balzsamozási módszerre bukkantak

Amenhotep III, luxor, egyiptom, sír, műemlék sírrongálás, graffiti,
Vágólapra másolva!
Korábban úgy gondolták, hanyag módszerekkel balzsamozták a királyi építészt, Khát és feleségét, most azonban kiderült, hogy szokatlan, de hatékony megoldásról van szó – még a belső szervek is épek maradtak.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta meg a 18. dinasztia alatt élt királyi építész, Kha és felesége, Merit múmiáját – róluk korábban azt hitték, hogy rövid és hanyag balzsamozáson estek át, ugyanis a belső szerveiket egyáltalán nem távolították el. Ezért a régészek abban sem voltak biztosak, hogy bármiféle mesterséges mumifikálásnak egyáltalán alávetették-e a holttesteiket.

A Kha sírjában talált leletek Forrás: Flickr / Hans Ollermann

Több híres egyiptomi uralkodó tartozott a dinasztiához

A 18. dinasztia az ókori Egyiptom Újbirodalmának első dinasztiája. Ehhez tartozott Egyiptom történelmének több jelentős személyisége, így például I. Jahmesz, Hatsepszut, III. Amenhotep, Ehnaton, Nofertiti és Tutanhamon is.

Erre a dinasztiára a klasszikus balzsamozási módszer volt jellemző,

amely során a belső szerveket eltávolították, és külön edényekbe helyezték. Ezért volt annyira furcsa, hogy a királyi építész, Kha és felesége szerveit teljesen érintetlenül hagyták.

Mégis balzsamozták őket

A múmiákat tanulmányozó kutatócsoport először meglepődött, amikor észrevették, hogy 3500 év után is a két múmia belső szervei szinte tökéletes minőségben fennmaradtak.

Kha faszarkofágjának külseje Forrás: Flickr / Hans Ollermann

„Mindkét személy viszonylag jó minőségű balzsamozáson esett át, ellentétben azzal, ahogy korábban gondoltuk” – írták Frank Rühli, Stephen Buckley, Joann Fletcher, Raffaella Bianucci, Michael Habicht, és Eleni Vassilika kutatók a PLOS ONE tudományos folyóiratban.

A balzsamozás során olyan antibakteriális és rovarölő módszereket használtak, amelyek megőrizték a belső szerveket is, és megvédték azokat az enyészettől.

Monogrammal ellátott fehérneműt találtak

Kha és Merit sírját 1906-ban fedezte fel Ernesto Schiaparelli olasz régész a Deir el Medina ősi városát körbevevő sziklafalban – ezek az Újbirodalomból fennmaradt és eddig megtalált legépebb temetkezési helyek. A sírban a múmiákon kívül több mint 500 különböző tárgyat találtak, mint például ruházatot, monogrammal ellátott fehérneműt és a Halottak Könyve két legkorábbi példányát.

Három generációt szolgált

Kha II. Amenhotep (Kr. e. 1424–1398), IV. Thotmesz (Kr. e. 1398–1388) és III. Amenhotep (Kr. e. 1388–1348) királyi építésze volt. Egyelőre még nem ismert, hogy pontosan mi okozta a halálát. Amikor elhunyt, már a 60-70-es éveiben járt, és Tutanhamon nagyapját, III. Amenhotepet szolgálta. Felesége, Merit 25-35 éves korában hunyt el.

Szikes sóoldattal balzsamoztak

A projekten dolgozó nemzetközi kutatócsoport röntgen és kémiai mikroanalízis segítségével vizsgálta meg a két mumifikált tetemet. A röntgen kimutatta, hogy mindkettőjüket több ékszerrel temették el, Kha pedig temetkezési amulettet viselt.

– mondta el a Discovery Newsnak Stephen Buckley, a Yorki Egyetem régészeti kémikusa.

Cédrusgyanta volt a csodaszer

Kha teste felfúvódhatott halála után, még mielőtt a szikes sóoldat következtében megkezdődhetett volna a tetem kiszáradása. A vizsgálatok állati zsír vagy növényi olaj és balzsam, növényi eredetű gumiszerű anyag és gyanta jelenlétét mutatták ki – ez utóbbi (valószínűleg cédrustól származó) gyanta fertőzéseket megelőző és rovarirtó hatással rendelkezett.

Kha III. Amenhotepet szolgálta, amikor eddig ismeretlen okokból elhunyt Forrás: AFP

A feleséget máshogy balzsamozták

Merit balzsamozási „receptje” nagyban különbözött férjétől: nagyrészt halolajból állt, valamint balzsamból, aromás növényi kivonatból, növényi gumiból, gyantából és méhviaszból összekevert főzetből.

A gyantát és a méhviaszt valószínűleg mediterrán területről importálták.

„A leletek jól mutatják, hogy a hierarchiában alacsonyabban áló elit rétegek is viszonylag jó ellátásban részesültek” – mondta el Joann Fletcher, a Yorki Egyetem kutatója. „Foglalkoztak a bebalzsamozásukkal, még akkor is, ha nem olyan mértékben, mint az uralkodókéval.”