Itt a lézerfenyő: a fizikusoknál ez a menő!

karácsonyfa lézer
Vágólapra másolva!
A fizikusokat sem kell félteni, ha a karácsony stílusos megünnepléséről van szó - Gonoskov és kis csapata ezúttal aranyból faragott karácsonyfára lőtt brutális erősségű lézerrel.
Vágólapra másolva!

Ha leesett az álla a Táfelspicc testvérünk által felfedezett penészkarácsonyfa láttán, kérjük még ne szedje fel a padlóról, mert csak most jönnek a fizikusok! A svédországi Chalmers Műszaki Egyetem kutatói egy 35 femtoszekundumos, 3 terawattos teljesítményű lézerimpulzussal “megvilágítottak” egy aranyból kifaragott, mikrométeres üvegdíszekkel felcicomázott karácsonyfát. Az pedig a fényimpulzus ionizáló hatásának köszönhetően ragyogni kezdett! (Ráadásul, hogy még pontosabb legyen az analógia, a ragyogást adó könnyű ionok a díszekből származnak.)

Az éles szeműek még arra is rájöhetnek, hogy a lézer 800 nanométeres volt Forrás: Gonoskov et al.

Kis karácsony, nagy teljesítmény

Sajnos mindez csak szimuláció, azonban jó tippet adhat mindazoknak, akiknek még a cserepes cukorsüvegfenyő sem elég kicsi. A fácskát keretbe foglalú négyzet oldalai 50 mikrométeresek, így a kisgyerekes szülőknél nem árt az óvatosság, mivel a három éven aluliak könnyen lenyelhetik vagy beszippanthatják a fát. Jó hír, hogy a lézerimpulzushoz nem kell sok energia, mindössze 0,1 J, azonban a családfőnek elég pontosan kell céloznia, hogy eltalálja a kísérletbeli 4x4 mikrométeres területet. Szorítsunk neki!

A gyerekek is örülhetnek, mivel az egész csak néhány femtoszekundumig tart, és már bonthatják is az ajándékokat. A rövid ünneplés alatt feltehetően nem lesz idő a Mennyből az angyal egyetlen versszakára sem, de ne bánkódjunk - mindenért kárpótol a 36 milliárd gyertya tágra nyílt gyerekszemekben tükröződő fénye.

Boldog karácsonyt!