Ez történik, ha rálép a lávafolyásra

lávafolyás rálép
Vágólapra másolva!
Ha kíváncsi, milyen egy aktív vulkán lávafolyására lépni, ne próbálja ki, inkább nézze meg videón, ahogy mások megteszik ön helyett!
Vágólapra másolva!

Egy vállalkozó szellemű turista Hawaii Nagy Szigetén kirándulva úgy gondolta, kipróbálja, milyen érzés lávafolyásra lépni. Szerencséjére a 31 éve folyamatosan aktív Kilauea vulkán kürtőjéből kiömlő láva lehetőséget szolgáltatott a mutatvány megvalósításához.

A bazaltos lávafolyások során a bazaltos magma zöme lávafolyásként kerül a felszínre, a vulkán kitörése a leggyakrabban csöndesen zajlik. A bazaltos láva hígan folyó anyaga elágazó, lebenyes szerkezetű lávafolyásokban mozog, mintázata általában megegyezik a befedett domborzatéval. A felvételen az úgynevezett pahoehoe típusát figyelhetjük meg a bazaltos lávafolyásnak, amit elsődlegesen sima lebenyekből, fonatokból álló, barátságosabb felszín jellemez. A felszín létrejöttét az magyarázza, hogy a mozgó láva teteje gyorsabban hűl és szilárdul, mint a belső része. Ez a külső hűvösebb felszín (lávabőr) szigetelőanyagként működik, védi a bakancsot, hogy ne kerüljön közvetlen érintkezésbe a tűzforró - 700-1200 Celsius-fokos - belső résszel, ami azonnal átégethetné a lábbelit. Persze a lávabőr így is perzselő tud lenni, ezért huzamosabb ideig nem tarthatja ott senki a lábát.

Természetesen akadnak még nála is vakmerőbbek, az alábbi videón szereplő férfi például keresztülfut egy lávafolyamon.