Gondolatokkal irányított robotkart teszteltek

robotkar, mozgásképtelenség
Vágólapra másolva!
Egy nyaktól lefelé lebénult nőnek sikerült megfognia egy labdát egy robotkézzel. A nem mindennapi teljesítménnyel kapcsolatos tanulmány a Journal of Neural Engineering című szaklapban jelent meg.
Vágólapra másolva!

Jan Scheuermann – aki 2003-ban lett mozgásképtelen – komplex kézmozdulatokat tett egy robotkar segítségével. A különleges protézisnek köszönhetően sikerült felvennie, majd egyik pontról a másikra áthelyeznie különböző tárgyakat. Az eszköz működését az alábbi videón tekintheti meg.

A rendszer tervezője Jennifer Collinger a Pittsburghi Egyetem kutatója és kollégái két apró rácselektródát ültettek Scheuermann bal agyféltekéjének motoros kérgébe. Ez az agyterület felel a test jobb oldalának mozgatásáért. Az eszközöket egy számítógéppel kapcsolták össze, amely analizálta az agy elektromos aktivitását. A jeleket a rácselektróda 96 ponton vette fe la bele épített érzékelőkkel.

A számítógépes algoritmusok az elektromos jelek mintáiból következtettek arra, hogy Scheuermann éppen milyen mozgásokat szeretne elvégezni. Ezeket a jeleket aztán tényleges mozdulatokra fordították, amelyeket a robotkar végrehajtott. A kutatócsoport szerint a mozgások mostanihoz hasonlatos széles skáláját korábbi robotkarok nem tudták elvégezni. A szakemberek remélik, hogy a további fejlesztések során a mozgásrepertoárt sikerül tovább bővíteni és a technológiát mozgásképtelen emberek körében is el tudják terjeszteni.