Emberre is veszélyesek lehetnek a kúpos fókák

Grey Seal on the beach Tiere Strand Natur Küsten Wasser Meeressäuger Halichoerus grypus Deutschland Schleswig-Holstein Kegelrobbe Szürke fóka
Grey Seal on the beach, Halichoerus grypus
Vágólapra másolva!
"Óvakodjanak a fókáktól!" - figyelmeztetik a szakemberek az Északi-tenger partjai mentén fürdőzőket. Az elmúlt időben ugyanis egyre több fókák által megcsonkított delfintetemet sodort partra a víz. Ha pedig képesek ezeket a nagy emlősöket megtámadni, akkor az emberek sincsenek biztonságban tőlük.
Vágólapra másolva!

A kisebb fókákról általában az a kép él az emberekben, hogy szelíd, barátságos, emberre veszélytelen állatok. Ez általában igaz is, de a brit partok mentén élő kúpos fókák (Halichoerus grypus) különös szokást vettek fel az elmúlt időkben. Halak helyett egyre többször támadnak barna delfinekre (Phocoena phocoena). A viselkedés valószínűleg úgy alakult ki, hogy az eredetileg delfintetemekkel táplálkozó fókák rákaptak a delfinek ízére, és nem elégedtek meg a döglött állatokkal, hanem elkezdtek aktívan vadászni ezekre a kisebb cetekre. Ez a viselkedés azonban veszélyeztetheti a vízbe merészkedő embereket is, figyelmeztetnek a szakemberek.

A kúpos fókák Nagy-Britannia legnagyobb ragadozói. A brit partok mentén él a világ kúposfóka-állományának harmada, mintegy 180 000 példány. A kúpos fókák kedvelt zsákmányállatai a különféle halak, és korábban nem jegyezték fel, hogy barna delfinekre támadtak volna.

Kúpos fóka Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hinrich Bäsemann

A fókák sötét oldala

Az utóbbi időben azonban sok megcsonkított delfintetem sodródott partra az Északi-tenger déli részén, főként Hollandiánál, és a kutatók a sebek DNS-vizsgálata alapján kiderítették, hogy mintegy 25 százalékuk fókatámadásoknak esett áldozatul.

A szakemberek szerint a fókák először megragadják hegyes fogakkal felfegyverzett állkapcsukkal az áldozatot, azután nagy darabokat tépnek le a kalóriadús zsírrétegből.

„Kimutattuk, hogy a holland partokra sodródott delfintetemek jelentős részét a kúpos fókák tépték szét” – mondta Mardik Leopold, holland tengerbiológus. „Azt is megállapítottuk, hogy a legtöbb esetben aktívan támadtak meg élő állatokat, és nem a tetemekből lakmároztak.”

A fókák első áldozatára 2003-ban bukkantak, de mivel a korábbi évekből hiányoznak a pontos információk, ezért nem lehet biztosan tudni, hogy mikortól és miért alakult ki ez a zsákmányszerző viselkedés.

Embereket is veszélyeztethet

„A megcsonkított delfintetemek közül sokra olyan holland partokon találtak rá, amelyek népszerűek a fürdőzők és szörfözők körében. Semmi okunk azt feltételezni, hogy a delfinekre vadászó fókákat bármi visszatartaná attól, hogy emberekre is rátámadjanak” – mondta Leopold.

Egy kifejlett kúpos fóka tömege elérheti a 300 kilogrammot is. Ez a tömeg akár négyszerese lehet a barna delfinekének, illetve az emberekének, így valószínűleg könnyen elbánnának az emberrel is, ha alkalmuk nyílna rá.

A kúpos fókák által megcsonkított delfinek sokkoló képeit ezen az oldalon nézhetik meg az erős idegzetű olvasók.