Megjósolta a Trónok Harca végét egy matematikus

Game of Thrones (Season 1) Cinema fantasy MAN DWARF medieval armor armour ARMY SWORD SHIELD HORIZONTAL Game of Thrones 
TV Series 2011 - ???? USA / UK
Created by : David Benioff, D.B. Weiss
2011 Season 1, episode 9 : Baelor 
Director :  Alan Taylor
Peter
Game of Thrones TV Series 2011 - ???? USA / UK Created by : David Benioff, D.B. Weiss 2011 Season 1, episode 9 : Baelor Director : Alan Taylor Peter Dinklage Photo: Helen Sloan
Vágólapra másolva!
Az Új-zélandi Egyetem matematikusa megpróbálta kiszámolni, hogy ki fogja túlélni a Trónok harcát. Előre leszögezi, hogy a modell felettébb megbízhatatlan.
Vágólapra másolva!

George R. R. Martin "A tűz és jég dala" című - a népszerű filmsorozat alapjául szolgáló - könyvsorozatának tanulmányozásából indult ki Richard Vale matematikus. A sorozatban eddig öt könyv jelent meg, és ha a pletykáknak hinni lehet, akkor azokat még kettő követi majd. A könyvek fejezetei mindig egy szereplőt követnek - ezeket vette sorra a statisztikus. Az adatsorra eloszlásgörbéket illesztett, így próbálja megjósolni, hogy a hatodik és hetedik könyben kinek lesz saját fejezete - azaz ki milyen eséllyel fogja túlélni a fejezetet.

Ő még él Forrás: Origo

Vale bevallja, hogy a modellje több sebből vérzik, például George R. R. Martin karakterei ki vannak téve az író önkényének, bármelyik pillanatban meghalhatnak. A modell egyelőre nagyon kezdetleges, inkább azt jósolja meg, hogy ha minden úgy folytatódik, ahogy eddig, akkor kinek milyen esélyei lehetnek. Nem veszi számításba, hogy a könyvekben folyamatosan megjelennek új szereplők. Sőt még azt sem, hogy ha valakinek sok fejezete van, akkor a többieknek törvényszerűen kevesebb - ez a szerző szerint túlbonyolítaná a számításokat.

Nem mutatjuk meg

Vale Poisson-eloszlásként kezelte a fejezetek főszereplőinek előfordulását, állítása szerint azért, mert ezzel a legkönnyebb számolni. A felhasznált adat mennyisége is rendkívül kicsi, ami szintén rontja a statisztikát. Ha jóval több fejezet lenne, az nagyban javítaná a pontosságot. (A Barátok közt több mint 7000 részéből valószínűleg megbízhatóbb jóslatokat lehetne tenni a szereplők sorsára.)

Aki még így is kíváncsi arra, hogy feltehetőleg mely szereplők élnek még a hatodik könyvben és mennyire lesznek majd fontosak, az eredmények egy részét itt, másikat pedig itt találja. Figyelmeztetés: a grafikonok az első öt könyv alapján készültek, így azokból is tartalmaznak spoilert - aki még nem olvasta mindet, óvatosan kattintson! (Ezért nem raktuk ide a grafikonokat.)

Segítség az értelmezéshez

A grafikon megadja, hogy a modell szerint az adott karakter hány fejezetben lesz főszereplő a hatodik könyvben. Az X tengely mutatja a fejezetszámot, az Y pedig annak az esélyét, hogy ennyi fejezetben lesz főszereplő az adott karakter. A 0 az 0%, az 1 pedig 100%. Halott karakterek esetében 100% annak az esélye, hogy 0 fejezetben lesznek főszereplők - feltételezve, hogy nem térnek vissza a sírból. A grafikonok bal széle (X=0) tehát annak az esélyét adja meg, hogy a karakter mekkora valószínűséggel halott a hatodik könyben, a többi pedig azt, hogy ha túlélte, akkor hány fejezetben jelenik majd meg főszereplőként - minél inkább a grafikon jobb szélén tornyosulnak az oszlopok, a karakter annál inkább központi szereplő lehet majd a hatodik könyvben. Vannak olyan szereplők, akik a modell szerint nagy eséllyel halnak meg, de ha mégsem, akkor sok fejezettel rendelkeznek majd.

A "tudományos" cikk itt, a szerző magyarázkodása pedig itt érhető el.