Ilyen arcot vágjon, ha jó benyomást akar kelteni!

arckifejezés, illusztráció, Shrek és Fiona hercegnő a Hollywood témaparkban, Oszaka
Japanese popular actress Norika Fujiwara (R) who dubbed into Japanese the "Shrek" movie as Princess Fiona kisses "Shrek" during a press preview of the Universal Studios Japan's new attraction "Shrek 4-D Adventure" at the Hollywood theme park in Osaka, western Japan 18 June 2003. The new attraction featuring the 2001 Academy awarded full-CG animation movie Shrek will be opened here 20 June. AFP PHOTO/Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Bár alapvetően lehetetlen valakit pontosan megítélni egy egyszerű Facebook-fotó alapján, egy új tanulmány szerint az arc meghatározott jellegzetességei sok mindent el tudnak árulni.
Vágólapra másolva!

Agyi képalkotó vizsgálatok segítségével már korábban bebizonyították, hogy embertársainkról alkotott első benyomásaink már kevesebb, mint 100 milliszekundum alatt kialakulhatnak. Ez a folyamat ráadásul gyakran tudat alatt történik. Az azonban idáig nem volt ismert, hogy mely arcvonások döntőek a megítélés szempontjából.

Korábbi tanulmányokban már kimutatták, hogy az emberek alapvetően három szempont alapján döntenek társaik megítéléséről. Az egyik szempont ezek közül a megközelíthetőség („Segíteni akarsz nekem vagy ártani?”). A második a dominancia („Képes vagy segíteni vagy ártani nekem?”). A harmadik tényező a fiatalosság-vonzerő („Jó partner lennél számomra?”).

100 milliszekundum alatt alakulnak ki a tudat alatti benyomás egy arcról (a fotón Shrek és Fiona hercegnő egy oszakai filmes témaparkban) Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A módszer

Annak érdekében, hogy megértsük, hogyan formálódnak ezek a benyomások, a Yorki Egyetem kutatói ezer embert ábrázoló fotót mutattak hat önkéntesnek. A résztvevők összesen tizenhat különböző társadalmi jellemző (például intelligencia, megbízhatóság, dominancia) alapján, pontozással alakították ki első benyomásaikat a képeken szereplő egyénekről.

Ezzel párhuzamosan a kutatók minden egyes képen szereplő arcot részletesen megvizsgáltak. A vizsgálat során összesen hatvanöt fizikai jellemzőt (például a száj, az áll, a szemek, a szemöldökök és az arccsont formáját, méretét) tanulmányoztak részletesebben. A kapott adatokat ezt követően összevettették a résztvevők által adott pontszámokkal, majd ennek alapján egy matematikai modellt dolgoztak ki.

A modell nagy pontossággal adott arra választ, hogy az emberek mely fizikai jellemzők alapján alakítják ki a személyről alkotott véleményüket. A száj formája például a megközelíthetőségről (nem meglepő módon egy mosoly bátorító lehet), a szem formája és nagysága pedig a fiatalosságról (minél nagyobb a szem, annál fiatalabbnak látszik az illető) árulkodott. A dominanciát elsődlegesen a férfias arcforma, a szemöldökmagasság, az arccsontozat, valamint a bőr színezete (a sötétebb bőrszín inkább tekintélyt parancsol) és textúrája határozta meg.

Jósolható

A modell alapján a kutatók számítógép segítségével rajzfilmszerű arcokat készítettek. A rajzolt arcok élesen különböztek egymástól megközelíthetőség, dominancia és vonzerő szempontjából. Ezt követően újabb harminc önkéntest kértek meg arra, hogy osztályozzák az arcokat a már jól ismert szempontok alapján. Az eredmények ismeretében a kutatók pontosan meg tudták becsülni, hogy az egyes arcokat a résztvevők miként fogják megítélni.

Példák a modellben meghatározott jellegzetességek alapján készült számítógépes arcrekonstrukciókra Forrás: PNAS

Most még fontosabb

A kutatók szerint elsőre jó benyomást kelteni ma fontosabb, mint valaha, annyi közösségi oldalon/szolgáltatásban vagyunk jelen (Facebook, Google+, Instagram, Linkedin, Snapchat, Tinder, Tumblr, Twitter stb.). Szerencsére a tanulmányban meghatározott fizikai jellemzőkből számos változtatható, így megfelelő arckifejezéssel, pózzal, vagy megvilágítással sokat javíthatunk portrénk minőségén. Az új eredmények az animációk készítésével (például a nézők által szerethető arc kidolgozása) és fotózással foglalkozó szakemberek munkáját is hatékonyabbá tehetik. A tanulmány eredményeit az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben közölték.