Rejtett kamera leplezte le a pulykatolvaj rókákat

pulykatolvaj rókák, parlagi sas etető
Vágólapra másolva!
A rókák megtanulták kijátszani a villanypásztort, és ellopják a hortobágyi sasoknak kihelyezett húst.
Vágólapra másolva!

Fűtött szobából, rejtett kamerákkal követik nyomon a hortobágyi parlagi sasok életét a természetvédők és természetfilmesek. Az élő közvetítést figyelve a természetfilmesek szokatlan dologra lettek figyelmesek. A sasok számára kitett pulykatetemekből több az éjszaka folyamán eltűnt. Amikor aktiválták a kamerákon az éjjellátó funkciót, lelepleződtek a "bűnösök". Vörös rókák játsszák valahogy ki az etetőhely körül kifeszített villanypásztort. És mint a legfrissebb videókból látszik, evés után a vörösbundásoknak még egy kis játékra is van idejük.

A kamerákat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely telepítette, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság segítségével. Jelenleg két kamera ad élő adást a parlagi sasok kedvelt költőterületéről, a Jászságból. Az egyik egy etetőt mutat, ahol nemrégiben egy parlagi sas és egy róka találkozott.

Lelepleződnek a pulykatolvajok

"Az etető létrehozására azért volt szükség, mert sajnos az utóbbi időben megnövekedett a mérgezések száma, ami a téli táplálékínséges időben még nagyobb veszélyt jelent a sasokra. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozunk biztonságos táplálékot kínáló etetőt" – mondta Horváth Márton, a HELICON Life program vezetője. A szakemberek villanypásztorral próbálják elérni, hogy a kitett hús csak a madarak számára legyen elérhető, de úgy látszik, a védelmi rendszernek valahol van egy gyenge pontja, amit a rókák kihasználtak.

"Sokan követik az élő adást, de előfordul, hogy nem látnak mindig sast. A holló és a szarka gyakori szereplő a felvételeken, de a sashoz bizony szerencse kell. Ha telitömte a begyét, akár 2-3 nap is eltelik, mire újból leszáll az etetőhöz" – mondta Kiss Ágnes természetfilmes, aki folyamatosan szemmel tartja a kamerák képét. Eddig csak fiatal egyedeket lehetett látni az etetőnél, az öregek még nem merészkedtek le, de ez betudható az enyhe télnek is. "Az utóbbi napok legizgalmasabb pillanatai az éjszakai közvetítések során történtek. Bepillanthattunk a rókák éjszakai viselkedésébe, a két felágaskodó róka táncszerű viselkedése pedig egészen váratlanul ért minket, a filmműhelyben még senki sem látott ilyen jelenetet" – tette hozzá Ágnes. Néhány nappal ezelőtt pedig egyszerre négy sas, három parlagi és egy réti sas volt az etetőn.

Rókatánc az esőben

A másik kamera egy fészket mutat, ami a természetvédők reményei szerint hamarosan egy parlagi sas pár otthona lesz. A természetfilmesek tavaly két hónapon keresztül közvetítettek egy sikeres költést, és legalább ekkora siker volt, hogy működő kamerát hagytak egy használaton kívüli sasfészken is. A felvételekkel sikerült bebizonyítaniuk: a sasfészek a sasok távollétében sem üres. Éppen ellenkezőleg, mágnesként vonzza a különféle fajokat. Az élénk madárjárás magukat a természetvédelmi szakembereket is lenyűgözte.