Vágólapra másolva!
Legalább két állatfaj létezik, amely képes lenne egészben bekapni egy embert, de az már kérdés, hogy ezután mi történne. Elképzelhető-e, hogy a bibliai Jónáshoz hasonlóan valaki bekerül a cethal gyomrába?
Vágólapra másolva!

A cetcápa (Rhincodon typus) a jelenleg élő legnagyobb hal. Átlagos hossza 4-6 méter, de kivételesen akár 12-18 méter hosszúra is megnőhet. Szájszélessége akár másfél méteres is lehet, és óránként 600 köbméter vizet nyel le, hogy kiszűrje belőle a táplálékát. A nagyobb állatok és az ember szerencséjére azonban kizárólag planktont fogyaszt. Ha nem utálná a húst, akkor sem tudna egy embert lenyelni. Garatja ugyanis beszűkül, és még egy kisebb hal se menne le a torkán.

Wikimedia Commons/Jaontiveros
A cetcápa egy kisebb példánya egy búvárral

A cetcápa ráadásul igen válogatós. Phillip Motta, a Dél-Floridai Egyetem kutatója munkatársaival rizsszemeket szórt a tengervízbe, amikor a cápa éppen beszippantotta a vizet. Az állat azonnal kiköpte a maréknyi rizsszemet, amint bekerült a szájába. Ugyanez történt a szájába jutott hínárral is. Ezért valószínű, hogy ha véletlenül beszippantana egy embert, azt is azonnal kiköpné.

Mi a helyzet a fogascetekkel?

A legnagyobb fogascet a 20 méter hosszúságot is elérő óriás ámbráscet (Physeter macrocephalus). Az ámbráscetek ragadozók, még sincs hiteles adat arról, hogy valaha lenyeltek volna egy embert. Jónás bibliai történetén kívül egy, az 1900-as évekből származó tengerészlegenda létezik, de ennek igazságtartalma erősen megkérdőjelezhető.

Wikipedia
Ámbráscet borjával

A történet szerint a Falkland-szigetek környékén dolgozó bálnavadászok órákon át üldöztek egy ámbráscetet, amely egy ütközés folyamán néhány tengerészt lesodort a fedélzetről. Az állatot végül elejtették, és megkezdték a vízfelszínen úszó tetem feldarabolását. A gyomrát felhúzták a fedélzetre, és a munkások ekkor mozgásokat vettek észre, mintha valaki a gyomorban életjelet adna. Felhasították az állat gyomrát, amelyből előkerült egy tengerész - állítólag élve. A beszámoló szerint végül teljesen felépült.

A történet szépséghibája, hogy az ámbráscet négyüregű gyomra tele van erős emésztőenzimekkel. Ezenkívül a gyomorban nincs oxigén, viszont lehet helyette mérgező metán. Így tehát ha valaki mégis egészben lejutna egy cet gyomrába, az sem bírná ki soká életben.