Hatalmas római kori mozaikot találtak Törökországban

Vágólapra másolva!
Szántás közben kerültek elő az első mozaiktöredékek Törökországban, ahol egy 150 négyzetméteres római kori mozaikra bukkantak.
Vágólapra másolva!

Hatalmas római kori mozaikot tártak fel Törökországban, Antalya tartományban, Antiochia ad Cragum ősi városban végzett ásatások során amerikai régészek - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Forrás: University of Nebraska
A képeken a most bejelentett mozaik részletei láthatók (forrás: University of Nebraska)

A mértani mintás díszes mozaik valamikor egy nyitott fürdőkomplexum padlózata volt, alapterülete 149 négyzetméter. Ez a legnagyobb, Törökország déli részén eddig feltárt ókori mozaik - hangsúlyozta az ásatásokat irányító Michael Hoff, a Nebraskai Egyetem régésze.

Forrás: University of Nebraska

Ismertetése szerint a mozaik egy 7 méter hosszú márvány fürdőmedence előtt húzódott, a kiváló állapotban fennmaradt antik remekműnek eddig 40 százaléka került napvilágra. Ezért a régészek további kutatásokra várhatóan jövőre is visszatérnek a helyszínre.

A mozaik felfedezése egyébként is körülbelül egy évtizedre nyúló történet a Nebraskai Egyetem közleménye szerint: először egy helyi földműves talált mozaikdarabokat szántás közben. A később feltárt fürdőkomplexumtól nem messze bukkantak elő az első töredékek. Mindez felkeltette az alanyai régészeti múzeum érdeklődését 2001-ben. Két évvel később ásatást végeztek a környéken. Ekkor a mozaik egy kisebb darabja is napvilágra került.

Forrás: University of Nebraska

Tavaly, 2011-ben a múzeum meghívta Hoffot és munkatársait, hogy tárják fel és tisztítsák meg a mozaikot. Azóta Hoff egy hatvanfős csapat élén, Birol Can török kutató, az erzurumi Atatürk Egyetem munkatársának részvételével irányította az ásatásokat.

"A mozaik arra utal, hogy Antiochia ad Cragum városában sokkal nagyobb volt a római befolyás, mint eddig feltételezték" - magyarázta Michael Hoff, hozzátéve, hogy csapata egy, a Kr.e. 3. századból származó templom, valamint a város oszlopsorokkal és üzletekkel szegélyezet utcájának a feltárását is végzi.

Forrás: University of Nebraska

Antiochia ad Cragum (amelyet neveznek "kis Antiochiának" is) városát feltehetően IV. Antiokhosz Epiphanész alapította, római vazallus uralkodóként, a Kr. u. 1. században.

Magyarországon is találhatók római kori mozaikok: például Óbudán, a Meggyfa utcában lévő Hercules-villa mozaikja az épület névadóját, Herculest és Deianeirát ábrázolja. Szép mozaikrészletek maradtak meg Balácapusztán is, az egykori római villa padlóján.

Forrás: University of Nebraska