Nem állunk messze a méhek kiirtásától

Vágólapra másolva!
Egy Magyarországon is széles körben használt rovarirtó szerről kiderült, hogy rendkívül ártalmas a méhekre és a poszméhekre.
Vágólapra másolva!

A poszméhek és a háziméhek a virágos növények - így számos jelentős gyümölcs és zöldség - fontos beporzói. Sok helyen a méhkaptárakat a helyszínre szállítják, hogy segítsenek megporozni például a mandulát, az almát és az áfonyát.

Az elmúlt években a háziméh-populáció gyorsan hanyatlott, részben egy súlyos betegség, a nyúlós költésrothadás következtében. De nem jártak sokkal jobban a poszméhek sem. A Science legújabb számában megjelent tanulmány egyik szerzője, Dave Goulson, a brit Stirlingi Egyetem munkatársa szerint számos poszméhfajt fenyeget a kihalás veszélye. Észak-Amerikában például több valaha közönséges poszméhfaj gyakorlatilag eltűnt az egész kontinensről. De Nagy-Britanniában is kihalt három faj.

A kutatók számos okot vetettek fel a hanyatlás magyarázatára - köztük a rovarirtó szerek alkalmazását - de eddig nem volt világos, hogyan fejtik ki a növényvédő szerek a káros hatásukat. Penelope Whitehorn egy az úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szerek közé tartozó szer, az imidakloprid földi poszméhekre (Bombus terrestris) gyakorolt hatását vizsgálta munkatársaival.

Science/AAAS
Rádiós nyomkövetővel szerelt méhek begyűjtése

Ez a korszerűnek mondott szer 8-12 százalékkal csökkentette a poszméhkolónia méretét a kontrollcsoporthoz képest, és a kezelt kolóniák 85 százalékkal kevesebb királynőt hoztak létre, amelyek feladata az áttelelés után az új kolóniák létrehozása. Tehát tavasszal 85 százalékkal kevesebb telepből indult újra a poszméhek élete, mivel télen a királynő kivételével a kolónia többi tagja elpusztul. Ez utóbbi adat rendkívül aggasztó, és a neonikotinoid rovarirtó szerek használatának sürgős felülvizsgálatát indokolja.

A Science folyóirat ugyanezen számában megjelent francia tanulmány szerint a neonikotinoid rovarölők károsítják a háziméhek hazatalálási képességét, és így sok méh elhullik út közben. Ez a parányi rádiofrekvenciás nyomkövetővel (RFID) felszerelt méhek vizsgálatával kapott eredmény szintén arra utal, hogy jelentős gondok vannak az új rovarölő szerekkel. Még akkor is ártanak a fontos beporzó rovaroknak, ha az előírt adagolásban alkalmazzák őket. Ha ezt túllépik, akkor a hasznos rovarokat is elpusztíthatják.

Forrás: Science/AAAS