Evolúciós csökevény lehet a placebohatás

Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy az immunrendszernek létezik egy, az elme által működtetett kapcsolója, amelyet egy álpirula is aktiválhat.
Vágólapra másolva!

A New Scientistben bemutatott kísérlet alapötletét az adta, hogy sok állatnál megfigyeltek a placebohatáshoz nagyon hasonló jelenséget. A szibériai hörcsögök például alig küzdenek egy fertőzés ellen, ha a ketrecek megvilágítása a téli rövid nappalokat és hosszú éjszakákat utánozza. Ha azonban "nyárira" változtatják a megvilágítást (hosszú nappalok, rövid éjszakák), akkor teljes erővel beindul az immunválasz az állatoknál. Ehhez hasonlóan azoknál az embereknél, akik azt hiszik, hogy gyógyszert kapnak, pedig csak hatóanyag nélküli szert, azaz placebót adnak nekik, kétszer olyan erős lesz az immunválasz, mint ha egyáltalán nem kaptak volna tablettát. A szibériai hörcsögnél és az embernél is a beavatkozás egy olyan mentális jelet hozhat létre, amely beindítja az immunreakciót - mondja Peter Trimmer, a Bristoli Egyetem biológusa.

Trimmer szerint erre létezik egy egyszerű magyarázat. Az immunrendszer működtetése annyira erőforrásigényes, hogy az erős és hosszantartó immunválasz veszélyesen lecsökkenthetné a hörcsögök energiatartalékait. Az elképzelés nem új. Nicholas Humphrey, a londoni School of Economics nyugalmazott professzora már egy évtizeddel ezelőtt felvetette a gondolatot. Bizonyítékot azonban csak most sikerült rá találni Trimmernek és munkatársainak.

Humphrey elképzelése szerint a szibériai hörcsögben a "nyár" jele tudat alatt váltja ki a reakciót. Nyáron ugyanis elegendő a táplálék ahhoz, hogy fenntartsa az energiaigényes immunválaszt. Szerinte mi is öntudatlanul reagálunk a kezelésre - még akkor is, ha az nem igazi -, mert ez biztosítékot szolgáltat arra, hogy meggyengíti a fertőzést, így lehetővé teszi az immunrendszerünk számára, hogy gyorsan elbánjon a kórral anélkül, hogy kimerítené a test energiaforrásait.

Trimmer szimulációja arra a feltételezésre épül, hogy az állatoknak értékes erőforrásokat kell felhasználniuk a gyengébb fertőzések leküzdésére is. A modell feltárta, hogy nehéz környezetben az állatok tovább élnek és több utódot képesek felnevelni, ha immunválasz nélkül tűrik a fertőzéseket. Kedvezőbb körülmények közt azonban jobban jár az állat, ha beindítja az immunreakciót, és a lehető leggyorsabban meggyógyul. Az Evolution and Human Behavior folyóiratban megjelent eredmények egyértelmű evolúciós előnyét mutattak ki annak, hogy az immunrendszer a környezeti feltételektől függően kapcsolódik be és ki.

De mi a helyzet az embernél? Az elmúlt 10 000 évben meghonosodott földművelés és más újítások azt eredményezték, hogy az emberek jelentős részének stabil a táplálék-utánpótlása, és bármikor biztonságosan indíthatja be az immunválaszt. Úgy látszik azonban, hogy a tudatalatti kapcsoló még nem alkalmazkodott ehhez, mondta Humphrey. A placebo becsapja az elmét, hogy azt gondoljuk, eljött az idő az immunválasz bekapcsolására.

Paul Enck, a Tübingeni Egyetem munkatársa szerint izgalmas a brit kutatók elmélete. Rámutatott azonban arra, hogy a betegségektől függően sokféle placebohatás létezik, és nem valószínű, hogy egyetlen mechanizmus képes lenne magyarázatot nyújtani mindegyikre - írja a MNew Scientist.