Homokórát formál egy csillag utolsó lehelete - kép

planetáris köd
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb homokórája címre is esélyes lenne alakja alapján egy planetáris köd, amelyet a Hubble-űrtávcső örökített meg. A látványos képződmény két csúcsán egymáshoz illesztett kelyhet formál, amelyet valójában izzó gáz alkot.
Vágólapra másolva!

Alakjáról kapta nevét a Homokóra-köd, amelyben két kehely alakzat a keskenyebb végükön kapcsolódik egymáshoz, akárcsak egy homokóra alsó és felső fele. A mellékelt felvételt a Hubble-űrtávcső készítette az objektumról még 1995-ben, és nemrég ismét feldolgozták.

Forrás: R. Sahai and J. Trauger (JPL), WFPC2, HST, NASA
A Homokóra-köd a Hubble-űrtávcső felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (R. Sahai and J. Trauger (JPL), WFPC2, HST, NASA)

A planetáris ködök közé tartozó MyCn18 jelű ködösség egy csillag élete végén keletkezett anyagfelhő, amely tőlünk 8000 fényév távolságban található. Az objektum alakját gyorsan áramló csillagszél okozza, amely egy lassabb gázáramlással ütközött. Utóbbi az égitest egyenlítői síkjában volt a legsűrűbb, ezért arra merőlegesen két hatalmas kúp alakjában tudott távozni - létrehozva a homokóra formát.

Film a Homokóra-ködről (NASA)

A közel egy fényév átmérőjű alakzat közepén lévő fényesebb objektum maga az élete vége felé járó csillag és közvetlen környezete, ahol sajátos alakban ledobott anyag alkot gyűrű formát. A planetáris ködök azért fontosak, mert az általuk a csillagközi térbe kilövellt anyagban távoznak el a csillag belsejében keletkezett nehéz elemek (például oxigén, szén) egy része, melyek később akár bolygók anyagát alkothatják.