Csökkenteni kell a mobilozást gyermekvállalás előtt egy új eredmény szerint

Vágólapra másolva!
A kanadai Queen's University kutatói szerint csökkentenie kell a mobiltelefonok használatát azoknak a férfiaknak, akiknél a hímivarsejtekkel kapcsolatos minőségi problémákat állapítottak meg, illetve akik gyermeket szeretnének.
Vágólapra másolva!

Az egyetem sajtóközleménye szerint a mobilozás csökkenti egy fontos vegyület termelődését a férfiagyban. Ez a vegyület az úgynevezett luteinizáló hormon (LH), amely mindkét nemben elengedhetetlen a normális ivari működéshez (nőkben ez váltja ki az ovulációt).

A kutatók eredményei szerint a sokat mobilozó férfiakban magasabb volt a vérben keringő tesztoszteron szintje, de alacsonyabb LH-szintet mértek. A kutatók "némileg zavarba ejtőnek" nevezték az eredményt, ugyanis az LH azokat a sejteket serkenti a herékben, amelyek a tesztoszteront termelik.

Elméletük szerint az elektromágneses hullámok kettős hatást gyakorolnak a férfiak hormonháztartására és termékenységére. A sugárzás hatására egyrészt megnövekedhet a tesztoszteront termelő sejtek mennyisége a herékben, ugyanakkor - az alacsonyabb LH-szint miatt - gátlás alá kerülhet az a folyamat, amelynek során a tesztoszteron "alapváltozatából" a hormon aktív, a spermiumok termelődése szempontjából fontos változata alakul ki.