Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kihaltnak hitt békafajokra bukkantak Indiában

indiai béka
Vágólapra másolva!
Közel 140 éve nem látott békafajt fedeztek fel Indiában egy nemzetközi program keretében, melynek célja kihaltnak hitt kétéltűek felkutatása. A szakemberek korábban már több helyen is részleges sikerrel jártak: Ecuadorban például tíz, Chilében két régóta nem látott békafajra bukkantak.
Vágólapra másolva!

A Conservation International (CI) 2010 augusztusa és decembere között számos expedíciót támogatott, amelynek célja közel száz, sok esetben évtizedek óta nem látott kétéltűfaj (békák, gőték, szalamandrák, lábatlan kétéltűek) felkutatása volt. Több expedíció is sikerrel járt, a kolumbiai kutatások folyamán például három új békafajt is fölfedeztek. Legutóbb a Lost! Amphibians of India (Elveszett! India kétéltűi) program eredményeit tették közzé.

Az újra felfedezett fajok közt van a habfészekkészítő Raorchestes chalazodes, amellyel 1874-ben találkoztak utoljára Indiában. Ezenkívül rábukkantak az 1937-ben látott anamalai pettyesbékára (Ramanella anamalaiensis), a Dehradun-pataki békára (Amolops chakrataensis), amelynek eddig egyetlen példányát látták 1985-ben, a harminc éve látott csendes-völgyi trópusi békára (Micrixalus thampii) és az 1937-ben leírt elegáns trópusibékára (Micrixalus elegans).

S. Biju
A 136 éve nem látott Raorchestes chalazodes

A program koordinátora, a Delhii Egyetem docense, Sathyabhama Biju elmondta, hogy az öt újra felfedezett fajból három nagyon leromlott élőhelyen él, és változatlanul a kihalás fenyegeti őket. Az indiai kétéltűekre általában is a legnagyobb veszélyt az emberi fejlődés okozta élőhelyvesztés jelenti. "A kétéltűeket csak úgy lehet megmenteni, ha megóvjuk élőhelyeiket" - mondta Biju.

Bár az indiai program anyagi nehézségekkel küzd, Biju 150 önkéntest toborzott 15 csapatba, aki tovább kutatja az indiai vidéket. Biju abban reménykedik, hogy az év hátralévő részében sikerül megtalálni a még hiányzó 45 békafajt is.

S. Biju
Az elegáns trópusibéka (Micrixalus elegans)

Nézzen további képeket a Conservation International oldalán!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről