Öt éve csapott le a Katrina hurrikán - videó

Vágólapra másolva!
Űrfelvételekből összevágott látványos animáció mutatja, miként erősödött fel a Katrina hurrikán 2005-ben, amely aztán lecsapott az Egyesült Államok déli részére. A NASA műholdképekből elkészítette az eddigi legrészletesebb animációt a trópusi viharról.
Vágólapra másolva!

2005. augusztus 29-én csapott le a Katrina hurrikán az Egyesült Államok déli részére, mintegy 1800 emberéletet követelve, és közel 125 milliárd dollár értékű károkat okozva. A súlyos pusztítás képei bejárták a világot, bemutatva a természeti katasztrófa részleteit.

A NASA az esemény évfordulójára egy új videofilmet hozott nyilvánosságra a hurrikán viselkedéséről. Az alábbi 3,5 perces film a forgószél mozgását, változását mutatja, kiegészítve néhány további méréssel és fényképpel. A film elemeit egyenként torzították a megfelelő méretarányra és vetületbe. Így állt össze a közel folyamatos animáció, amelynek korábban csak rövidebb és szakadozott részleteit, illetve egyes képelemeit külön-külön láthattak az érdeklődők.

A film az Atlanti-óceán felszíni vizeinek hőmérsékletével kezdődik, amelyeket az Aqua műhold AMSR-E jelű detektora határozott meg. A sárga és vörös színnel jelzett meleg vizek energiát szolgáltatva közreműködtek a ciklon növekedésében. Ezt követően megfigyelhetjük, amint a Katrina trópusi viharrá duzzad, és fokozatosan közelít a Mexikói-öböl északi partvidékéhez.

Nem sokkal a part elérése előtt a Terra műhold TRMM detektorának mérései alapján láthatóvá válnak a Katrina felhőzete alatt húzódó vihargócok, amelyekből a legtöbb csapadék hullott. A film a Landsat műholdak felvételeivel ér véget, amelyek New Orleanst mutatják a vihar érkezése előtt, majd a lezajlott áradást követően. Végül pedig napjainkból láthatunk felvételeket, az újjáépítés eredményeivel.

A Katrina hurrikán útja (NASA)

A Katrina csak egy volt a 2005-ös hurrikánszezonban tomboló 28 trópusi viharból. A hozzá kapcsolódó katasztrófa miatt a Katrina nevet többé nem adják más hurrikánnak. A műholdképekből összeállított film nem csak a nagyközönségnek készült. A szakemberek a felszíni adatokkal és éghajlati modellszámításokkal együtt arra használják fel, hogy segítségével jobban megértsék az ilyen trópusi viharok működését, és ideális esetben pontosabb előrejelzést adhassanak a jövőben.

A hurrikánok keletkezése (NASA)