Ezrével pusztultak el ismeretlen ok miatt tatárantilopok

Vágólapra másolva!
Körülbelül 12 ezer súlyosan veszélyeztetett szajga pusztult el egyelőre ismeretlen okokból Kazahsztánban. Ez a szám a faj mostanáig becsült egyedszámának 15 százalékát jelenti.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két hétben 12 ezer szajga, más néven tatárantilop (Saiga tatarica) pusztult el Kazahsztánban rejtélyes okokból. A tömeges elhullás egy 4500 hektáros területen belül történt, és elképzelhető, hogy egy tüdőbetegség áll a háttérben. A helyieket nagyon megrázta az eset. A vizsgálat idejére karantént vezettek be, a tetemeket pedig a fertőzésveszély miatt elégetik.

Nézze meg a BBC helyszíni filmes tudósítását!

Forrás: Wikimedia Commons/Forrás: Wikimedia CommonsV.Yu. Arkhipov ArkhivovA szajga egykoron az eurázsiai sztyeppék és félsivatagok gyakori fajának számított. Az 1990-es évek elején globális populációja még viszonylag stabil volt, egyedszámát körülbelül egymillió állatra becsülték, melyek többsége Kazahsztánban élt. Mára azonban ez a szám drasztikusan lecsökkent, a kazahsztáni Mezőgazdasági Minisztérium tavalyi adatai szerint körülbelül 81 ezer szajga él az országban. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a szajga az egyik legmagasabb szintú kategóriába, a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik.

A nagymértékű csökkenés oka a Szovjetunió széthullását követően megnövekedett illegális vadászat, egyrészt a húsáért, másrészt a hímek tülkéért, amelyet a kínai gyógyászat előszeretettel használ. Az orvvadászok emiatt csak a hímeket lövik ki, a nemek arányának jelentős eltolódását okozva: egyes területeken például csupán 1-10% között ingadozik a hímek aránya a populációban. További veszély a fajra nézve az élőhelyek és a vándorlási útvonalak hasznosítás miatti megszűnése, de a sztyeppei tüzek és a kemény telek is jelentős pusztulásokat okoznak az állományban.