Meteorokban gazdag éjszakánk lesz

Vágólapra másolva!
Kedden este derült az égbolt, ezért meteorokban gazdag éjszaka várható. Jön a Geminida-meteorraj, amely óránként több tucat hullócsillagot adhat.
Vágólapra másolva!

A Geminida-meteorraj idén december 14-én éri el maximumát, de az ezt megelőző, illetve követő napokban is sok hullócsillag tűnik fel az égen. A raj tagjai viszonylag gyors, "kemény" meteorok, sok közöttük a viszonylag fényes hullócsillag. A Nemzetközi meteoros szervezet (International Meteor Organization) közlése alapján óránként több tucat hullócsillag is feltűnhet az égen. Ez átlagos aktivitásnak számít, amely eléri a nyári csillaghullás, a Perseidák aktivitását. A Geminidák azonban kevésbé ismert raj a nagyközönség számára, mert a téli hidegben az emberek nem szívesen töltenek sok időt az ég alatt.

A legtöbb Geminida-hullócsillag az éjszaka második felében pillantható meg, amikor az első negyedhez közeli fázist mutató Hold már lenyugodott. A Geminidák megfigyelésére idén a hétfő hajnal és a kedd éjszaka az ideális, amikor sötét, zavaró fényektől mentes területről - derült égbolt esetén - óránként akár több tucat hullócsillag is megpillantható.

A Geminida-meteorraj eredetét tekintve kilóg társai közül. Míg a többi meteoráramlatot, mint például a nyári Perseidákat üstökösmagok szórták szét útjuk mentén, a Geminidák szülőégiteste a Phaeton nevű kisbolygó. Elképzelhető, hogy valóban egy aszteroida darabjai lének be decemberben a Föld légkörébe - de az is lehet, hogy a Phaeton egy inaktív üstökös. Egykor intenzív anyagkibocsátást produkált, létrehozva a meteorrajt is - de ma már nyugodt a felszíne, nem növeszt kómát és csóvát, ezért úgy fest, mint egy kisbolygó.

Fagyos meteorhullás

A Geiminida egy megbízható meteorraj, derült idő esetén, a városoktól távol minden évben sok hullócsillagot ad - azonban ennek megfigyeléséhez vastag öltözet is szükséges. A legjobb rétegesen felöltözve egy vagy két hálózsákba bújva kifeküdni a szabadba.

A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető tevékenység. A sikeres észleléshez szükséges fontos körülmény a sötét égbolt. Míg kivilágított nagyvárosokból hosszú órák alatt is csak egy-két meteort láthatunk, sötét ég alól ugyanennyi idő alatt több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg. Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól.

Forrás: starrynight.com
A Geminida-meteorraj radiánsának helyzete az égen kora este, délkelet felé tekintve (starrynight.com)

A raj radiánsa a Gemini csillagképben található, amely a téli éjszakákon látványos Oriontól balra oldalra, az éjszaka későbbi részében balra felfelé, kinyújtott kezünkön közel kétarasznyira található. Az úgynevezett radiánsjelenség során a meteorok látszólag az égbolt egy pontjáról érkeznek. Ez a perspektivikus hatás következménye - az egymással párhuzamosan repülő szemcsék látszólag a végtelenből, egy pontból indulnak, akárcsak az egymással párhuzamos vasúti sínek. Radiánsnak nevezzük azt a égterületet, ahonnan a meteorok emiatt érkezni látszanak.

PISTA és a szupernóvák - előadás

A PISTA kutatóprogram a Naprendszerben és azon túl kutakodik eddig ismeretlen kisbolygók és felvillanó szupernóvák után, melyhez a piszkéstetői Schmidt-teleszkópra felszerelt új, a korábbinál tízszer nagyobb CCD-kamerát használja. A Polaris Csillagvizgálóban (Budapest, III.kerület, Laborc u. 2/C) kedd este, 19 órai kezdettel elhangzó előadásban bemutatják a PISTA megszületésének kalandos történetét, az első felfedezéseit és a jövőbeni terveit.