Robotokkal figyelhet a főnök a jövőben

Vágólapra másolva!
Az amerikai kórházakban már több száz olyan önjáró robotot alkalmaznak, amelyek egy távoli városban lévő orvos szemeként és füleként szolgálnak a pácienssel való kommunikációban.
Vágólapra másolva!

A robotot távirányító orvos arcát a beteg 120-180 centiméter magasra felszerelt képernyőn látja, a hangját pedig a hangszórókon keresztül hallja. A doktor pedig, aki a gépre a szerelt, mozgatható kamera segítségével lát és hall, körbe tudja járni és tetőtől talpig szemre tudja vételezni a pácienst. Ilyen robotokat jelenleg öt cég gyárt az Egyesült Államokban. A forgalmazók 5-15 ezer dollárt kérnek értük.

A robotot mozgatása a felhasználók szerint olyan érzés, mint egy nagyon lassú, távirányítású járművet vezetni. A Skype-on keresztül hangvezérelt gépek üzemeltetéséhez nem kell más, csak egy működő vezeték nélküli internetes kapcsolat és egy konnektor.

Az ilyen robotok felhasználási lehetőségei között szerepel például az elszigetelt telephelyekkel való kapcsolattartás vagy az eddigieknél hatékonyabb telekonferenciázás. A tapasztalatok szerint a fizikailag jelenlévő munkatársak sokkal komolyabban vették a robot által "megtestesített" kollégáikat, mint amikor annak hangja pusztán a kihangosítón volt hallható.

A robotok megjelenése a munkahelyeken ugyanakkor aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a vezetőség nem fogja-e azokat az alkalmazottak megfigyelésére felhasználni.