Hatalmas kék ív az űrből - a Föld, ahogy még nem láttuk

Vágólapra másolva!
Hatalmas kék ív az űrből - ilyennek látta Földünket a távolodó japán Akatsuki-űrszonda. Eközben a hozzánk közeledő, szintén japán Hayabusa még csak apró foltként mutatja planétánkat, de a Hold mint különálló fénypont már megfigyelhető a képen.
Vágólapra másolva!

Az Akatsuki-űrszondát a Vénusz tanulmányozására indították május 20-án. A szonda - kameráinak tesztelése céljából - a Földet is megörökítette, miközben távolodott bolygónktól. Az első képen a Föld az ultraibolya tartományban, keskeny sarló formájában látható. A második felvétel pedig ugyanekkor az infravörös tartományban mutatja az égitestet.

Forrás: JAXA
Forrás: JAXA

Forrás: JAXA
Forrás: JAXA

A Föld az Akatsuki-űrszonda felvételén május 12-én az ultraibolya tartományban (fent) és az infravörös hullámhosszakon (lent) (JAXA)

A Földtől gyorsan távolodó űrszonda rövidesen már bolygónk egész korongját, sokkal kisebb méretben örökített meg. Az alábbi kép az infravörös tartomány nagyobb hullámhosszú régiójában készült. A kék óceánokat fekete szín, a világos felhőket fehér árnyalat jelzi.

Forrás: JAXA
Forrás: JAXA

Az Akatsuki-űrszonda képe bolygónkról a távoli infravörös tartományban (JAXA)

Egy másik japán űreszköz szintén bolygónkat fotózta, de még távolabbról. A Hayabusa-űrszonda jelenleg bolygónkhoz közelít, miután kétszer leszállt az Itokawa kisbolygó felszínére, még 2005 végén. Az űreszköz műszereinek és meghajtórendszerének egy része tönkrement, azonban a földi irányítók mégis elérték, hogy jelentős késéssel, de visszatérjen bolygónkhoz. Bár a küldetés sikeres befejezése még mindig nem biztos, a földi irányítók szerint júniusban landolhat az egység mintagyűjtő kapszulája Ausztrália sivatagos területein.

Az alábbi képen még kisebb a Föld, mint a fentieken - ez ugyanis 13,5 millió kilométer távolságból készült. A képen függőlegesen beégett sáv ellenére azonosítható rajta lent bolygónk, és mellette egy különálló foltként a Hold is megfigyelhető.

Forrás: JAXA
Forrás: JAXA

A Földünkhöz közeledő Hayabusa-űrszonda felvétele a Földről és a Holdról 2010. május 21-én (JAXA)