Rakéta lehet a Föld mellett elhaladt rejtélyes objektum

Vágólapra másolva!
Ismeretlen kisbolygónak tekintett objektum haladt el a Föld mellett. Jellemzőit tekintve azonban nem hasonlított a többi égitestre, és részletes elemzése során kiderült: egy elkóborolt orosz rakétafokozat térhetett vissza bolygónkhoz.
Vágólapra másolva!

2010 KQ jelzést kapott a 2010. május 16-án felfedezett apró égitest, mivel azonosításakor bolygónk közelében elhaladó, potenciálisan veszélyes kisbolygónak tekintették. Azonban kis pályahajlása (pályasíkjának a Föld keringési síkjával közel párhuzamos helyzete), valamint színképi jellemzői alapján jogosan feltételezték, hogy mesterséges testről van szó.

Még mindig nem sikerült biztosan azonosítani a testet, de valószínű, hogy egy 1974. október 28-án indított Proton hordozórakéta negyedik fokozata lehet. Ez a rakéta küldte a Hold felé a Luna-23 orosz Hold-szondát. Az űreszköz feladata anyagminta visszahozatala lett volna a Földre, de mintavevő berendezése nem működött megfelelően.

Forrás: Chodas, NASA, JPL

A 2010 KQ útvonala a Földhöz képest. Az égitest a Nap körül kering, mozgása a mi bolygónkhoz viszonyítva követ ilyen furcsa alakot (P. Chodas, NASA, JPL)

A közel 2 méter átmérőjű rakétafokozat a Földhöz nagyon hasonló pályán kering, és űrszemétnek tekinthető. Az objektum a továbbiakban is a bolygónkéhoz hasonló pályán mozog, és a számítások alapján közel 6% az esély rá, hogy 2036-ig eltalálja a Földet. Becsapódása nem jelentene komoly veszélyt, anyagának nagy része eliizzana, esetleg kisebb darabok hullanának a felszínre.