Az első műemlékek egy másik égitestről

Vágólapra másolva!
Meg kell őrizni az első holdraszállás emlékeit - jelentették be kaliforniai múzeológusok. A javaslat nyomán ezek a tárgyak a világörökségi listára is felkerülhetnek, elsőként egy másik égitestről. Armstrong híres lábnyoma viszont a jogszabályok alapján nem tartozhat az emlékek közé.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai székhelyű Történelmi Ereklyék bizottsága (Historical Resources Commission) azt javasolja, hogy az államban nyilvántartott történelmi emlékek listájára kerüljön fel az a 106 tárgy, amelyek az Apollo-11 expedíció során maradtak égi kísérőnk felszínén.
A tárgyak között olyan nagyobb testek is szerepelnek, mint például a holdkompnak a felszínen maradt egysége, az elsőként kitűzött zászló, valamint néhány elhasznált eszköz, amelyek tulajdonképpen szemétnek számítanak.

A javaslat nyomán ezek a tárgyak a világörökségi listára is felkerülhetnek, elsőként egy másik égitestről.

A felsorolt eszközök között csak földi eredetű tárgyak szerepelnek, például Armstrong híres lábnyoma sincs ide sorolva - a jogszabályok alapján ugyanis egyetlen állam sem képezhet igényt egy másik égitest felszínét alkotó területre. Ez az a szabály, amely miatt - egyes híresztelésekkel ellentétben - például telket sem lehet vásárolni a Holdon.

A javaslat azért Kalifornia államban született, mert számos helyi cég vett részt az Apollo-küldetés eszközeinek elkészítésében - az ereklyék megőrzésére pedig nem kell különösebb erőket fordítani. Az alig változó Holdon nagyobb biztonságban vannak, mint bárhol bolygónkon: feltehetőleg egymillió év múlva is változatlanul fognak ott állni.