Az év csillaghullása jöhet

Vágólapra másolva!
Öltözzünk jó meleg ruhába, bújjunk dupla hálózsákba, feküdjünk ki a lehető legsötétebb helyre, és a csillagászok szerint sok fényes hullócsillagot láthatunk a hétvégi éjszakákon. A Geminida meteorraj tagjai már "bombázzák" a Földet, és a Magyar Csillagászati Egyesület az év csillaghullásaként harangozza be az eseményt.
Vágólapra másolva!

Sokan talán azért nem hallottak a Geminida meteorrajról, mert a hideg téli éjszakákon aktív, amikor keveseknek van kedve a szabad ég alatt fagyoskodni. Pedig a raj szakmai körökben igen népszerű, mert legalább annyi meteort ad, mint a nyári Persidák, az "augusztusi hullócsillagok".

A meteorraj elérte a Földet, így már péntek estétől próbálkozhatunk a hullócsillagok észlelésével (a legjobb időpont erre nem sokkal napkelte előtt, közép-európai időben reggel 6 óra körül van). A legtöbb hullócsillag december 13-án, vasárnapról hétfőre várható.

Az Ozone Network időjárási előrejelzése kedvezőnek tűnik: eszerint éppen vasárnap lehet esélyünk felhőmentes égboltra.

Hogyan várjuk a hullócsillagokat?

A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető tevékenység. A sikeres észleléshez szükséges fontos körülmény a sötét égbolt. Míg kivilágított nagyvárosokból hosszú órák alatt is csak egy-két meteort láthatunk, sötét ég alól ugyanennyi idő alatt több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg.

Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól. Ne feledkezzünk meg a vastag öltözetről: a következő éjszakákon fagypont alá ereszkedik a hőmérséklet. Aki biztosra akar menni, annak érdemes vastag téli öltözetben bújnia a hálózsákba - esetleg még egy plusz hálózsákkal biztosíthatja be magát. Ha derült az idő és kitartóak vagyunk, óránként több tucat meteort is megfigyelhetünk.

Forrás: MCSE, Tepliczky, Fodor

Hullócsillagok megfigyeléséhez, azaz "meteorozáshoz" öltözve (MCSE, Tepliczky, Fodor)

A Geminidák között sok lesz a viszonylag fényes hullócsillag, tehát látványosnak ígérkezik a jelenség. A Geminida raj meteorjai közepes sebességgel haladnak majd az égen, valamivel lassabbak, mint például a novemberi Leonidák hullócsillagai.

Forrás: Juraj Toth, Comenius U. Bratislava, Modra Observatory

Hosszú expozíciós idejű fotó a Leonida metoerrajnak egy korábbi, látványos kitörést produlkáló jelentkezéséről (Juraj Toth, Comenius U. Bratislava, Modra Observatory)

Látszólag az Ikrek csillagképből jönnek

A meteorraj radiánsa a Gemini, azaz Ikrek csillagképbe esik. A meteorhullás során megfigyelhető a radiáns-jelenség: a meteorok látszólag az égbolt egyetlen pontjáról érkeznek. Ez a perspektivikus hatás következménye - az egymással párhuzamosan repülő szemcsék látszólag a végtelenből, egy pontból indulnak ki, akárcsak az egymással párhuzamos vasúti sínek. A Gemini csillagkép és ezzel együtt a raj radiánsa az éjszaka második felében emelkedik magasra az égen, ezért a legtöbb hullócsillag éjfél után, illetve hajnalban várható.

ForrA!s: MCSE, Kiskun CsillagA!szati TA!bor

Egy fényes meteor lelassított haladása a Magyar Csillagászati Egyesület kamerarendszerének felvételein (MCSE, Kiskun Csillagászati Tábor, Igaz Antal)

A Geminidák érdekessége, hogy a többi meteorrajjal ellentétben nem egy üstökös a szülőobjektuma, hanem egy kisbolygó: a 3200-as sorszámú Phaeton. Elméletileg a kisbolygókról is válhatnak le apró szemcsék, amelyek később meteorokként lángolhatnak fel a Föld légkörében. Az is lehetséges, hogy egy kiöregedett és inaktívvá vált üstökösmaggal van dolgunk, és a szemcsék többsége régebben hagyta el az égitestet. Igaz, a meteorok jellegében is érzékelhető a kissé szokatlan eredet: a többi hullócsillaghoz képest a Geminida raj tagjai "kemények", alig porladók.

További információk a meteorrajról és a megfigyelési lehetőségekről a Magyar Csillagászati Egyesület hirek.csillagaszat.hu honlapján olvashatók, ahol az "év csillaghullásaként" harangozzák be az eseményt.