Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Amerika és Európa együtt kutatja tovább a Marsot

Vágólapra másolva!
A két nagy űrkutatási szervezet, a NASA és az ESA megállapodást írt alá, amely szerint közös erőfeszítés keretében folytatják a Mars felderítését. A következő lépések között 2016-ban egy európai keringőegység, 2018-ban és 2020-ban pedig felszíni egységek szerepelnek. 
Vágólapra másolva!

Egy mai bejelentés alapján az Egyesült Államok részéről a NASA, az európai államok oldaláról pedig az ESA (Európai Űrügynökség) a következő évek során együttesen, közös program keretében folytatja a vörös bolygó felfedezését.

A Mars Joint Exploration Initiative elnevezésű megállapodást több hónapos előkészítés után írta alá Washingtonban a két szervezet vezetője: Charles Bolden és Jean-Jacques Dordain. Az egyezmény felosztja a feladatokat és a vállalt terheket a két nagy űrkutatási intézmény között.

A jelenlegi gazdasági nehézségek ellenére az együttműködés révén tartani lehet majd a korábbi célkitűzést, amely szerint minden második évben elindul egy újabb űrszonda a vörös bolygóhoz - ígérik a szakemberek. Az ESA korábban 850 millió euró összegben tervezett a Marsot célzó kutatási tevékenységet - ezt az egyezmény értelmében közel 1000 millió euróra emeli.

ForrA!s: NASA

Az Amerikai Mars Surface Laboratory rover terve (NASA)

A tervek szerint 2016-ban egy európai keringőegység indul a Marshoz, amely a kis mennyiségben jelenlévő, fontos légköri gázokat, köztük metánt fog keresni. Egy leszállóegység is kapcsolódik hozzá, amely passzív meteorológiai állomásként működik majd a felszínen.

ForrA!s: ESA

Az európai ExoMars rover terve (ESA)

2018-ban európai és amerikai roverek szállnak le a bolygón, ahol a landolás technikai megvalósítását amerikai rendszer biztosítja. Ezt követően 2020-ban több leszállóegység is felszínt ér, ennek részletei még nincsenek kidolgozva. A 2016-os és 2018-as küldetésekhez a NASA biztosítja majd a hordozórakétát. Az ezt követő távlati cél pedig az, hogy egy közös küldetés keretében anyagmintákat hozzanak a Marsról a Földre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről