Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felfedezték a legnagyobb földi krátert - új dínógyilkos-jelölt

Vágólapra másolva!
India nyugati partjainál egy közel 500 kilométer átmérőjű becsapódásnyomot fedeztek fel. Az alakzat nagyobb, mind a Chicxulub-kráter, amelynek kialakulását a dinoszauruszokat is kipusztító kataklizmához kapcsolják.
Vágólapra másolva!

Sankar Chatterjee (Texas Tech University) és kollégái India nyugati partjai mentén egy hatalmas, feltételezésük alapján becsapódásos eredetű alakzatra bukkantak. A Shiva-medencének elnevezett terület lehet a legnagyobb ilyen felszínforma a Földön. Gazdag szénhidrogénlelőhely, akárcsak sok más többgyűrűs becsapódásos kráter bolygónkon.

Az új eredményt az Amerikai Geológiai Társaság idei kongresszusán jelentették be. A képződmény töredezett és ívelt peremének centrumában a Bombay High nevű kiemelkedés található, talán ez egykori központi csúcs nyoma. Az alakzat nagyobb része a kontinentális talapzaton fut, de ahol a szárazföldön húzódik, kiemelkedő csúcsok és hévforrások jelzik vonalát.

Míg a mexikói Yucatán-félszigetnél lévő Chicxulub nevű becsapódásos krátert egy közel 10 kilométeres objektum hozhatta létre, addig a felfedezők szerint itt sokkal nagyobb, mintegy 40 kilométeres test becsapódásáról lehetett szó. A test beszakította és részben elpárologtatta a kérdéses területen a földkérget, és a köpeny anyaga közvetlenül a felszínre került. Kiterjedt vulkáni aktivitás indulhatott meg a kataklizma nyomán, amely talán a közeli Dekkán-plató bazaltsíkságának kialakulásához kapcsolódott. Emellett talán a Seychelle-szigeteket tartalmazó kéregblokk is ekkor tört le az indiai szubkontinensről.

A fenti elgondolást alátámasztó, becsapódásos hatásra keletkezett ásványokat azonban egyelőre nem találtak. A szakemberek ezek azonosítása végett terepi vizsgálatokat terveznek a térségben. Amennyiben az első, durva korbecslések pontosításával a feltételezéseknek megfelelően közel 65 millió évesnek bizonyul a képződmény, akkor akár a kréta és harmadidőszak határát jelző globális fajkihalás fő okozója is lehetett.

Forrás: GSA

A kráter alakja és magasságviszonyai a gravitációs mérések és egyéb közvetett vizsgálatok alapján, a képződmény felett lévő üledékes kőzet- és vízborítás nélkül. A vörös szín a magasabb, a kék a mélyebb területeket jelöli. Az ábrán az egyik ívelődő perem és a központi kimelkedések láthatók (GSA)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről