Átugrik a falon egy új fejlesztésű katonai robot - videó

Vágólapra másolva!
A Boston Dynamics fejlesztőcég által közreadott videófelvételen az az új mobil robotja látható, amely könnyedén helyből átugrik egy 2-3 méteres kerítést, csúcsteljesítménye pedig 7,5 méter. A kisméretű és könnyű szerkezet a tervek szerint az amerikai hadsereg katonáit segíti majd a városi, épített környezetben vívott harcokban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg számára kifejlesztett Precision Urban Hopper elnevezésű robot akkora, mint egy cipős doboz, s jobbára négy kerekén gurul. Van azonban egy különleges, rejtett képessége: ha magas akadályhoz - falhoz, kerítéshez ér -, egy csappantyú működésbe lép, és a szerkezet a magasba lendül: a robot, mint a felvételen is látszik, gyakorlatilag átdobja magát a kerítésen.

A robot ráadásul könnyű és rendkívül gazdaságos: méreténél 40-szer magasabb akadályon egymás után akár 30-szor is átugorhat egyetlen üzemanyag adaggal.

Az ugró robot a tervek szerint nagy segítségére lehet a hadseregnek városi harcok során - mutattak rá az amerikai hadsereg kutatási és fejlesztési részlegének (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) szakemberei. A szerkezet harcászati tesztelése a tervek szerint a jövő év végén zárul le.