Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Minden eddiginél részletesebb kép egy robbanó csillag belsejéről

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál sikeresebben jelenítették meg a szupernóva-robbanások alkalmával megsemmisülő csillagban zajló folyamatokat egy új szimulációval. Egy 160 ezer összekapcsolt processzort tartalmazó szuperszámítógép segítségével láthatóvá váltak az égitest belsejében lévő tartományok.
Vágólapra másolva!

A nagytömegű csillagok életüket látványos kataklizma keretében fejezik be, ezt nevezik szupernóva-robbanásnak. A robbanás pillanatában az égitestben olyan magas hőmérséklet és nyomás lép fel, amely nehezen vizsgálható.

A jelenség megismerése számítógépes szimulációkkal is bonyolult, mert a modellezett csillagot alkotó számos vizsgált pont kölcsönhatását együttesen kell elemezni. Mark Hereld (Argonne National Laboratory, USA) és kollégái egy újfajta eljárás segítségével minden korábbinál részletesebben ábrázolták az égitestben lezajló folytatokat.

160 ezer CPU összekapcsolásával és a grafikus kártyák nehézkes adatellátásának kiküszöbölésével végezték a munkát. Ezzel az eljárással készült a mellékelt ábra is, amely csak egy a sokféle megjelenítési lehetőség közül. Itt a csillag belsejében a robbanás közben kialakuló eltérő entrópiájú tartományok láthatók.

Itt tehát az anyag entrópiája, azaz rendezetlensége látható, amely az anyag állapotát, illetve annak megváltozását jelzi a munkára fogható hőmennyiség alapján. Az eltérő entrópiájú térségeket más és más szín jelöli.

Forrás: Hongfeng Yu

Egy szupernóva-robbanás közben a csillag belső régiójában megjelenő, eltérő entrópiájú térségek részletes ábrázolása (Hongfeng Yu)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről