A nemzeti parkokban sem jobb a vadaknak Kenyában

Vágólapra másolva!
A nemzeti parkokban állítólag különös védelemnek örvendenek az állatok, állományaik pedig gyarapodnak. Az ökológiai összefüggések bonyolult láncolatán azonban megbukhatnak a hatóságok jószándékú erőfeszítései - állapították meg amerikai kutatók kenyai nemzeti parkok tanulmányozásakor. Ezekben ugyanis évtizedek óta csökken az elefántok, zsiráfok, impalák és más fajok egyedszáma.
Vágólapra másolva!

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói összevetették Kenya huszonhárom nemzeti parkjában és huszonhat rezervátumában végzett 270 állatszámlálás eredményeit. Az ijesztő eredmény szerint az elvileg védett parkok állományai éppoly mértékben zsugorodtak, mint az azokon kívül esők, szám szerint negyven százalékkal 1977 és 1997 között - írta David Western, a kutatás vezetője a Plos One című szaklapban.

A biológus elmondása szerint most kezdik csak érteni, milyen nagy mértékben hat a környezet a parkok belsejére is. Egyrészt a parkok határai nem veszik figyelembe az állatok évszakhoz kötött vándorlásait - így az esős évszakban korábban felkeresett kívül eső legelők könnyen átváltozhattak időközben szántóvá. Maga a táj is megváltozott a kutatók szerint: az elefántoknak kevesebb hely maradt vándorlásaikhoz, így pusztítják a fás növényzetet, a szavannák tért nyernek, a biológiai változatosság pedig csökken. A kutatók beszámolója szerint elsősorban a zsiráfok, impalák és a kis kuduk egyedszáma csökken. A lakossággal is összetűzésbe kerülnek az állatok: az embereket a parkok létrehozásakor kitelepítették, ezért ők a parkokra úgy tekintenek, mint túlélésüket fenyegető veszélyforrásra, és készek segédkezni a vadorzóknak.

Western szerint irreális elgondolás, hogy a nemzeti parkok területét meg kellene növelni. A megoldás az lenne, ha a lakosságot jobban bevonnák a park munkájába, és a bevételekből is részesednének. Ezzel csökkenne a mezőgazdaság jelentősége, a vadorzás is értelmét veszítené, a nemzeti parkokon kívüli térséget pedig újra benépesíthetnék a vadállatok. A biológus úgy véli, más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy mindez működőképes lehet.