Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Semsey Andor, a hazai geológia és őslénytan legnagyobb mecénása 175 évvel ezelőtt született, és 85 évvel ezelőtt hunyt el. Évekig hordott egy öltönyt, kétszobás polgári lakása volt, és főzeléket evett hús nélkül nap-nap után. A számára oly kedves földtudományokkal azonban már közel sem bánt ilyen szűkmarkúan. A Semsey-emlékév záróeseményeként időszakos kiállítás tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban február 2-ig.
Vágólapra másolva!

A több száz éves múltra visszatekintő nemesi családba született Semsey Andor jogot hallgatott, majd a hatalmas földbirtok várományosaként mezőgazdasági tanulmányokat folytatott. Később több országot érintő európai tanulmányúton bővítette ismereteit.

Nagykorúvá válása után azonban adósságokkal terhelt birtokot örökölt. Mikszáth Kálmán a Pesti Hírlapban 1889-ben így írt az ezután történtekről:

"Tanácskozott ügyvédekkel s ezek kieszeltek egy modus vivendit: ha az új földesúr szigorú életet él, nem költ csak a legszükségesebbekre, akkor bizonyos idő után tiszta lesz a birtok.
- És mennyit szabad költenem?
- Évenkint tizenötezer forintot.
- Én csak ezerötszáz forintot szándékozom költeni.

Az ügyvédek persze mosolyogtak rajta; tudták már mennyit érnek a fiatal gentry-örökösök jószándékú fogadkozásai. Nem ismerték Semsey férfias karakterét, hogy amit egyszer elhatároz - az vas.

Semsey olyan élethez látott e naptól fogva, mely közel állt a nélkülözéshez. Egy kis szobában lakott, olcsó ruhában járt, olcsó vendéglőkben étkezett, legfeljebb könyvekre költött valamit. Sok, sok év kellett még így is, míg végre tiszta lett a birtok."

1866-ban (33 évesen) bérbe adta a birtokokat és Budapestre költözött. A földek stabil és egyre növekvő jövedelmet biztosítottak. Ő azonban nem változtatott korábbi életmódján. Tasnádi Kubacska András szavaival: "Azt a vagyont, amelyet születése adott kezébe, nem kártyára, lóversenyre és színésznőkre költötte. ... Évekig hordott egy öltönyt, kétszobás polgári lakása volt, és főzeléket evett hús nélkül nap-nap után."

Forrás: Tiszántúli Történész Társaság

Semsey Andor egyik ajándéka a sok közül a Magyar Nemzeti Múzeum számára

A számára oly kedves földtudományokkal már közel sem bánt ilyen szűkmarkúan. Hatalmas vagyonát a tudományos kutatások támogatására, a gyűjtemények fejlesztésére és ösztöndíjakra fordította. Egyes becslések szerint, mai árakra átszámítva körülbelül 10 millió eurónak megfelelő összeggel támogatta a Magyar Természettudományi Múzeum ásványtani és őslénytani gyűjteményét.

Nemcsak az újonnan felfedezett ásványokat segített beszerezni, hanem régi, nagyobb gyűjteményeket is megvásárolt. Emellett kiemelt figyelmet szentelt a meteoritoknak is: az 1878-1913 között a múzeumba került meteoritok 93%-át Semsey vásárolta. Az egykori krónikák szerint hetenként érkezett 2-3 küldemény a múzeumba a világ minden részéről.

Az ősmaradványok tudományos szempontból kevésbé vonzották, mégis számtalan nagyszerű lelet beszerzését finanszírozta. Ezek közül kiemelkedők a solnhofeni jura időszaki rák, tengeri liliom, szitakötő fosszíliák, valamint a szintén németországi Holzmaden tengeri liliom, tengeri krokodil és halgyík maradványai. Szintén nagyon értékesek az olaszországi Monte Bolca eocén hallenyomatai.

Forrás: Tiszántúli Történész Társaság

Semsey Andornak köszönhetően a Természettudományi Múzeum ásványtani és őslénytani anyaga Európa legjelentősebb gyűjteményei közé került, ám az 1956-os tűzvész során sajnos az általa vásárolt példányok jelentős része is megsemmisült. A megmenekült leletek azonban még így is pazar látványt nyújtanak az időszakos kiállításon.

A Természettudományi Múzeum mellett a Magyar állami Földtani Intézet is nagyon sok támogatást kapott Semseytől, aminek legszembeötlőbb példája maga az intézet Stefánia úti épülete. Miután a főváros biztosította a telket, Semsey anyagi hozzájárulásának köszönhetően épült meg a Lechner Ödön tervezte szecessziós palota.

Jelentős adományokat biztosított az intézet felszerelésére, könyvtárának fejlesztésére, a gyűjtemény gyarapítására. Fontos tudományos információkat hordozott például Henri Coquand francia geológus mintegy 30 ezer gerinctelen ősmaradványt tartalmazó gyűjteménye.

Annak igazolására, hogy a geológia mellett más tudományokra sem volt érzéketlen, elegendő két példa. Nagyrészt ő finanszírozta Eötvös Loránd később világhírűvé vált torziós inga kísérleteit, és élete végéig jó barátként támogatta Hermann Ottó munkáját.

Forrás: Tiszántúli Történész Társaság

Önzetlen segítsége elismeréseként két ásványfajt (semseyit és andorit), valamint több mint egy tucat ősmaradványt neveztek el róla a geológusok. Nevét egy kis utca őrzi a Magyar Állami Földtani Intézet közelében, míg a Semsey Andor Múzeumnak Balmazújváros ad otthont.

Az emlékév alkalmából megjelent Semsey Andor emlékkötet (Tiszántúli Történész Társaság, 2008. Debrecen) a Semsey Múzeumban vásárolható meg; email: semsey@enternet.hu. (A képeket a Tiszántúli Történész Társaság engedélyével közöljük.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről