Nagyobb és szebb a világ egyik legszebb korallrengetege

Vágólapra másolva!
A helyi halászok már régóta tudják, ám tudományos beszámolók csak most bizonyították, hogy az eddig leírtaknál kétszerte nagyobb kiterjedésű a Föld egyik legszebb korallvilága, a dél-amerikai Albrolhos korallsziget-csoport. Az újonnan felfedezett korallbirodalom élővilága ráadásul jóval változatosabb, mint az Abrolhos-csoport eddig ismert része.
Vágólapra másolva!

A brazíliai Bahia állam partjaitól 70 kilométerre fekvő óceáni területet a helyi halászok elbeszélései alapján kezdték kutatni a Conservation International (CI) környezetvédő szervezet és két helyi brazil egyetem tengerbiológusai, s így találtak rá a 20-70 méter mélyen fekvő csodavilágra.

Forrás: conservation.org

Fűrészes sügér

A parttól viszonylag távol eső és mélyen fekvő korallvilág eddig érintetlen maradt, így lehetséges, hogy helyenként a korallsziget-csoport korábban ismert, sekélyebb vizű területeihez képest itt harmincszor változatosabb élővilág. Az Abrolhos korallsziget-csoport olyan ritka fajok otthona, amelyeket kizárólag itt találhatóak meg Földünkön.

Forrás: conservation.org

"Ennyi a jóhír. A rossz hír az, hogy az Abrolhos területének csupán töredéke áll védelem alatt" - mutatott rá Guilherme Dutra, a Conservation International brazil tengerprogramjának vezetője.