Lajka csak 5-6 órát élt

Vágólapra másolva!
Mint arról korábbi képes-videós összeállításunkban beszámoltunk, 1957. november 3-án kezdődött Föld körüli pályán az első biológiai űrrepülés, azaz ekkor jutott el az első élőlény, a legendás Lajka kutya a világűrbe. A cikkhez számos hozzászólás érkezett, amelyek egy része szerint Lajka mindössze 5-6 órát élt. A cikk szerzőjének hozzászólása.
Vágólapra másolva!

Tisztelt Olvasók!

Elnézésüket kérem, de múltkori cikkembe, amelyben Lajka kutya űrrepülésének előkészületeiről írtam, egy régi információ került arról, hogy mennyi ideig élt a kis állat Föld körüli pályán. Korábban én is hallottam arról, hogy nem sokáig bírta, de csak idén ősszel sikerült egy olyan orosz könyvet vásárolnom, amely hitelesnek minősíthető, és megvan benne a Lajkáról szóló hír oroszul is.

Íme a könyv adatai és a Lajka-részlet fordítása:

I. Afanaszjev, A. Alekszandrov: "Bolsoj koszmicseszkij klub" (A nagy űrklub); részlet az 50. oldalról (a könyv csak 1000 példányban jelent meg a Novosztyi kostmonavtiki és az RTSzoft moszkvai kiadók gondozásában):

"Lajka a világűrben 5-6 órát élt, aztán elpusztult a túlmelegedéstől, mivel a kabint a függőleges kutatásokra tervezett rakétából vették át, melyet nem hosszúidejű, pályán töltött repülésekhez terveztek."

Megjegyzem (és az első cikkben is írtam), hogy a Szputnyik-2 műholdat, amelyben Lajka kutya kabinja is volt, elképesztően rövid idő, alig egy hónap alatt, 1957. október 10-e után "dobták össze", és a kabin túlmelegedése ennek a rövid időszaknak, a kapkodásnak a következménye. Nem volt idő a hosszabb próbákra, hiszen a startot november 3-án hajnalban hajtották végre.

Lajka űrrepülésének és 5-6 órás világűrben eltöltött életének lényege és újdonsága az volt, hogy egy élőlény túlélte a start során fellépő jelentős túlterhelést, és még a Föld körüli pályán a súlytalanságban is életben maradt. 1957-ben még nem létezett űrhajó, tehát nem volt lehetséges visszahozásáról sem gondoskodni.

Még egyszer elnézést kérek az olvasóktól, de mint a hozzászólásokban többen is írták, az oroszok titkolódzó magatartása miatt ilyen típusú hibák, illetve az események nem pontos ismerete még más űreseményekkel kapcsolatban is előfordulhat.

Horváth András űrkutató-csillagász