Óriás tintahal teteme ért partot Tasmaniában

Vágólapra másolva!
Nyolcméteres, 250 kilós tintahalat vetett partra az óceán az ausztráliai Tasmaniában. Ez az egyik legnagyobb tintahaltetem, amit valaha találtak.
Vágólapra másolva!

A tengeri puhatestű maradványait egy járókelő fedezte fel a Strahan város melletti Ocean Beach-en. A kutatók most versenyt futnak az idővel, hogy alaposan át tudják vizsgálni, mielőtt oszlásnak indul. Csápjai súlyosan sérültek, pontos nagyságát ezért nem lehet megállapítani. A törzse 1 méter széles és 2 méter hosszú, az állat teljes hosszúsága pedig a csápokkal együtt elérheti a 8 métert.

Az óriás tintahal (Architeuthis dux) 15-20 méteres hosszúságával bolygónk második legnagyobb gerinctelen állata, röplabda nagyságú szeme önmagában is rekordnak számít. Ragadozó, alapvetően halakra, az ausztrál partok közelében gránátoshalra vadásznak a kontinentális talapzat hideg vizében. Tél közepén érkeznek, nyomukban az ámbráscetekkel, amelyeknek kedvenc eledele az óriás puhatestű.

Forrás: EPA

A gigantikus teremtmény ritkán fordul elő a felszín közelében, így évszázadokig mesebeli tengeri szörnynek képzelték. 300-1000 méter mélyen él, és csak 2005-ben sikerült először természetes környezetben megfigyelni egy példányt.

Egy ausztrál kutatócsoport egy hím gyomrának tartalmát elemezve néhány éve arról számolt be, hogy az óriás tintahal saját fajtársaival is táplálkozik. Az óriás tintahal nemi életét is sokáig meglehetős homály övezte, új-zélandi és német kutatók azonban kimutatták, hogy a faj biszexuális. A szokásra az a magyarázat, hogy az egyedek nagyon ritkán találkoznak, a hím ezért nem mulaszthat el egyetlen alkalmat sem szaporítóanyagának továbadására.