Pályát módosított a marsszonda

Vágólapra másolva!
A 2005. augusztus 12-én felbocsátott Mars Reconnaisance Orbiter űrszonda sikeresen elvégzett egy fontos pályamódosítást a vörös bolygó felé vezető úton.
Vágólapra másolva!

A szonda felbocsátásakor nem indult pontosan a Mars felé. A vörös bolygót ugyanis az űreszközök nem azonnal a felbocsátás után célozzák meg. Először a szükséges irányú és nagyságú sebességet kapják meg az utolsó fokozattól, majd finomítják az útvonalukat. Ezúttal a Mars Reconnaisance Orbiter (MRO) augusztus 27-én, hat főhajtóművének 15 perces, majd hat segédhajtóművének további 30 perces üzemeltetésével sikeresen módosított pályát a Mars felé.

A pályakorrekció során a hajtóművek és az irányítási rendszer hibátlanul vizsgázott. A manőver révén a szonda sebessége 7,8 m/s-al változott meg, jelenleg a Naphoz képest 32,8 km/s-al halad és eddig 6 millió km-t tett meg.

A hajtóművekre most hosszú pihenő vár, legközelebb elvileg csak akkor kapcsolják be majd őket, amikor 2006. március 10-én az MRO eléri a vörös bolygót. Ekkor 25 percig üzemelnek, ezzel a szondát lefékezik, amely elnyúlt Mars körüli pályára áll. Amennyiben még a találkozás előtt kiderül, hogy a jelenlegi pálya sem elég pontos, három alkalommal nyílik még lehetőség a módosításra.