Párzás után szoptatásra tanítják a pandát

Vágólapra másolva!
A kínai vulungi rezervátumban különös módszerrel tanítják a fajfenntartás természetes viselkedésformáira az óriáspandákat: a nőstény termékeny időszakában a párzásról nézhetett filmet, s most ugyanígy igyekeznek rávenni arra, szoptassa nemrég született bocsait.
Vágólapra másolva!

A jelenleg ötéves Hua Mej (Hua Mei) az Egyesült Államokban, a San Diegó-i állatkertben nőtt fel, onnan tért haza párkeresőben Kínába, és szeptember elsején hozta világra két kölykét, amelyek közül az egyik 157, a másik pedig 130 grammos. A mamánál eleve csak az egyiket hagyták, de azt sem tudja ellátni, duzzadt mellbimbói túlságosan érzékenyek ahhoz, hogy a kispanda szophasson. Oktató videóval próbálják szoktatni a szoptatásra a pandamamát, akinek van ugyan teje, de nem tudja, hogyan kellene táplálnia ikreit.

A videós pandaoktatás egyébként bevett módszer a vulungi rezervátumban, maga Hua Mej is elsajátított így egyet-mást: kezdetben ugyanis a pandák párzásáról készített oktatófilmeken mutatták be számára az utód biztosításának természetes módszerét - s akár ennek köszönhető, akár másnak, szerdán mindenesetre megszülettek az ikrek. Most Vej Zsung-ping (Wei Rongping), a délnyugati Szecsuan tartományban lévő vulungi pandarezervátum zoológusa újabb videofilmeket vetít Hua Mejnek, hogy rávezesse a megfelelő szoptatási módszerre. A pandamama számára összeállított videós oktató műsorban pandabébisírás is szerepel, abban a reményben, hogy ez ráébresztheti Hua Mejt anyaszerepére. Vej Zsung-ping szerint egy hét is eltelhet addig, amíg ez megtörténik.

Forrás: Vulungi Pandarezervátum

Hua Mej bocsával