A horkolás gyermekkori veszélyei

Vágólapra másolva!
A rendszeresen horkoló gyerekeknek esetleg magatartásbeli problémákkal, tanulási nehézségekkel kell szembenézniük életük későbbi szakaszaiban, s ez még akkor is igaz, ha a horkolás enyhe fokú, és a gyermek nem küszködik pillanatnyi légzéskimaradásokkal - olvasható az amerikai Pediatrics című folyóirat legújabb számban.
Vágólapra másolva!

A legtöbb szülő és gyermekorvos mindeddig úgy tudta, hogy nincs ok aggodalomra, ha a horkoló gyermeknél nem tapasztalják a lélegzés időnkénti, pillanatnyi leállását - nyilatkozta David Gozal, a Kentucky állambeli Louisville Egyetem kutatója.

Vizsgálatok most először bizonyították, hogy csekélyebb mértékben ugyan, de a légzésleállást nem tapasztaló gyerekeknél is kialakulhatnak patologikus elváltozások.

Az alváskutatás megállapítása szerint a horkolók esetében összehasonlíthatatlanul rövidebb a gyors szemmozgásos (REM) alvásszakasz, azaz az éjszakai nyugalomnak az a része, amelyben az agy "megkönnyebbülése" szempontjából alapvető fontosságú álomalvás történik.

A Louiseville Egyetem munkatársai 87 horkoló kisgyermeket 31 nem horkolóval összehasonlítva arra a megállapításra jutottak, hogy a horkoló gyermekek kognitív képességei minden tekintetben jelentősen rosszabbak voltak a nem horkolókénál. Számos gyermeknél a még egészséges határok között ugyan, de elmaradás mutatkozott a nyelvi, illetve vizuális képességek terén is. Ami a magatartási problémákat illeti, a vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeresen horkoló gyermekek között jóval több volt a depressziós, hiperaktív, figyelemhiányos, szociális beilleszkedési gondokkal küszködő gyermek, mint azok között, akik nem küszködnek ezzel a problémával.

David Gozal szerint, ha egy gyermek heti 3-4 alkalommal horkol éjszakánként, az azt jelenti, hogy a kicsi alvási gondokkal küzd, és érdemes orvoshoz fordulni a problémával.