Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Saját magán végzett császármetszést egy mexikói nő

Vágólapra másolva!
Egy mexikói asszony egészséges fiúgyermeknek adott életet, miután otthonában konyhakéssel császármetszést hajtott végre saját magán.
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint ez az első ismert eset, hogy egy nő komplikáció nélkül, saját hasfalát felvágva egészséges újszülöttnek adjon életet.

A 40 éves asszony Mexikó gyéren lakott, szegényebb régiójában él, ahol az
alapvető infrastruktura - villany, víz stb. - is hiányzik, és a legközelebbi kórház mintegy 8 órás autóútra található.

A kismama előző gyermekét szülési komplikációk miatt veszítette el, és most sem tudta természetes úton világra hozni a csecsemőt, ezért folyamodott az "önmetszéshez".

"Lehajtott egy pohár tömény alkoholt, majd megragadta a konyhakést, és három
helyen felvágta a hasát. A nyíláson keresztül kiemelte a csecsemőt, aki azonnal lélegezni, és sírni kezdett" - meséli dr. R. V. Valle, a San Pabló-i Manuel Velasco Suarez Kórház főorvosa.

A gyermek megszületése után az asszonynak még volt annyi ereje, hogy mielőtt elveszíti eszméletét, legidősebb gyerekét segítségért küldje. A kiérkező helyi ápoló a házban talált tűvel és cérnával összevarrta a méh falát és a hasfalat, majd kórházba szállíttatta őket.

"Lenyűgöző az a hihetetlen elszántság és önfeláldozás, amellyel a gyermeket váró nők mindent megtesznek az újszülött érdekében. Ha nem hajt végre magán császármetszést, a falusi asszony valószínűleg elvesztette volna ezt a kisfiút is" - állítja dr. Valle, aki hozzátette: a drasztikus lépésre nem lett volna szükség, ha az asszony lakóhelyén elérhető lett volna a megfelelő orvosi ellátás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről