Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az első embriók fagyasztott petefészekszövetből

Vágólapra másolva!
Hatévnyi fagyasztás után felolvasztottak és visszaültetettek egy hölgybe petefészekszövetet amerikai kutatók. Az ebben termelődött petesejtek megtermékenyítésével először sikerült élő embriót létrehozni.
Vágólapra másolva!

A kutatás alapvető fontosságú lehet azon nők számára, akiknek termékenységét daganatos betegségük során végzett kemo- vagy sugárterápia veszélyezteti.

A sugár- vagy kemoterápián átesett fiatal nők közül sokan elveszítik termékenységüket. Ezek a kezelések ugyanis nemcsak a rákos sejteket pusztítják el, hanem a petefészekszövetet is károsíthatják. A terápia megkezdése előtt ritkán van idő arra, hogy mesterségesen nagyszámú érett petesejt termelését váltsák ki, ezért számos nő petefészkeinek eltávolítása és lefagyasztása mellett dönt.

Hat évvel ezelőtt ezt a megoldást választotta az az emlőrákban megbetegedett nő is, akinek most, gyógyulását követően hasbőre alá ültették vissza egykor kivett, majd lefagyasztott petefészekszövetét. Hormonok segítségével három hónappal később a beültetett szövetben újból beindult a petesejtek termelődése. Nyolc hónap alatt a kutatók összesen 20 érett petesejtet nyertek ki. Két petesejtből in vitro ("lombikban történt") megtermékenyítéssel embrió fejlődött ki, amiből egyet a 36 éves nő méhébe ültettek be. A terhesség ezután megszakadt. A kutatócsoport vezetője, Kutluk Oktay szerint ezzel sajnos számolniuk kellett, hiszen a mesterséges megtermékenyítéseknek csupán 20-30 százaléka jár sikerrel.

A tüszők működőképességének fagyasztás alatti ilyen magas fokú megőrződése és a kinyert petesejtek in vitro megtermékenyítésének sikere mégis bizakodásra ad okot. A módszer tökéletesítésével ugyanis a jövőben lehetővé válhat az, hogy azok a nők, akiknek petefészkük épségét kemoterápia, sugárkezelés, illetve valamilyen betegség közvetlenül veszélyezteti, gondoskodhatnak termékenységük megőrzéséről.

Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy bizonyos daganatos megbetegedéseknél a petefészkekben is képződhetnek áttétek. Ezért a kezelést megelőzően kivett, majd a betegség gyógyulását követően visszaültetett szövetben található rákos sejtekből a betegség kiújulhat.

Cseh Júlia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről