Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az ENSZ a klónozás mellett

Vágólapra másolva!
Az ENSZ közgyűlése nem támogatja az emberi klónozással kapcsolatos kutatások leállítását.
Vágólapra másolva!

A Közgyűlés jogi bizottsága 80-79 arányban támogatta azt az iráni kezdeményezést, amelynek értelmében a szervezet két évig nem tárgyalja az emberi klónozás kutatásának befagyasztását.

A döntés értelmében a tagállamok nem kapnak lehetőséget arra, hogy szavazzanak az Egyesült Államok és Costa Rica közös javaslatáról, amely betiltaná az emberi klónozást. A kérdés erősen megosztotta a bizottságban képviselt 191 tagállamot.

Csalódott tudósok

Az emberi klónozás kérdésében jó egy évvel ezelőtt kezdődtek meg a tárgyalások az ENSZ-ben, de a szemben álló felek kibékíthetetlen ellentéte következtében egy évvel elhalasztották a megbeszéléseket. Az egyik fél - az USA és Costa Rica vezetésével - az emberi klónozás valamennyi fajtáját betiltatta volna.

A Franciaország és Németország mögött felsorakozó országok ezzel szemben csak a reproduktív klónozásra szerettek volna törvényi tiltást, ám engedékenyebben léptek volna fel a gyógyítás célra alkalmazott, úgynevezett terápiás klónozással szemben, amelyektől azt várják, hogy a gyógyászat számos területén forradalmi eljárásokhoz kifejlesztéséhez vezethet.

Az iráni kezdeményezés elfogadása azonban azt jelenti, hogy jó ideig egyik fél álláspontja sem győzedelmeskedhet - a javaslatokról ugyanis két esztendeig nem lehet szavazni.

Az elemzők szerint a döntés a tudósokat, a bioetikusokat és a közvéleményt egyaránt csalódottá teheti - mivel jelentős számú kiskaput hagy nyitva azok előtt, akik esetleg a kétéves haladékot kihasználva mindent elkövetnek az emberi klón létrehozásáért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről