Buli után rosszabb a nőknek

Vágólapra másolva!
Egy átmulatott éjszaka után a nyafogás nem csak kifogás - állítják amerikai kutatók, akik arra a megállapításra jutottak, hogy a nők másnapossági tünetei erősebbek, mint a férfiaké.
Vágólapra másolva!

A University of Missouri-Columbia munkatársai által elvégzett felmérésben 1230 egyetemistát kértek föl, hogy tivornyázás után osztályozzák: milyen erősen jelentkezik náluk a másnaposság 13 kulcstünete (fejfájás, hányinger, kimerültség stb.).

Az eredményeket összevetve - figyelembe véve az elfogyasztott alkoholmennyiséget - kiderült, hogy a nők a férfiaknál lényegesen hevesebb másnapossági tünetekkel szembesültek.

"Az eredmény tökéletesen érthető, hiszen a nőknek általában kisebb a testsúlyuk, továbbá százalékosan alacsonyabb testük folyadéktartalma, így ugyanannyi mennyiségű elfogyasztott alkohol jobban hat szervezetükre, s ennek másnap is érezhető a hatása" - ismertette Wendy Slutske pszichológus professzor, a kutatás vezetője.

A másnaposságra jellemző 13 tünet közül a vizsgálat résztvevői átlagosan ötöt jegyeztek föl, s ezek közül is leggyakoribb volt a dehidráció, azaz kiszáradás, legritkább pedig a remegés.

A másnaposság leggyakoribb tüneteinek elsődleges oka valóban a dehidráció, az alkohol ugyanis vizet von el a szervezetből, s mindez szájszárazság, fejfájás, szédülés formájában jelentkezik. A tünetek egy másik csoportja - kimerültség, hányinger, gyomorbántalmak - amiatt lépnek föl, hogy az alkohol irritálja a gyomorfalat.