Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Avar kori sírokat találtak Mezőnyárádon

Vágólapra másolva!
Értékes VIII. századi tárgyi leleteket is rejtő két avar kori sírra, bennük két csontvázra bukkantak Mezőnyárád belterületén egy kertben, halastó építése közben - közölte a Herman Ottó Múzeum régésze.
Vágólapra másolva!

A leletről a helyi általános iskola nyugalmazott igazgató-helyettese értesítette a múzeumot. A régészek megállapították, hogy a két sír valószínűleg egy nagy kiterjedésű avar kori temető szélén áll - mondta Lovász Emese.

A sírokból jellegzetes avar edények, agyagból égetett orsógombok kerültek elő. A régészek a két sírt teljesen feltárják, azonban a temető esetében ezt nem lehet megtenni, mivel a területet házak, művelt kertek takarják.

Ennek ellenére a mezőnyárádi sírok megtalálása további fontos adatokkal gazdagítja az avarok észak-magyarországi településtérképét - tette hozzá a régész.

A második világháború előtti évektől egészen 1970-ig hasonló avar kori sírokat és temetőket tártak fel Mezőkövesd, Tard és Sály határában, ami megerősítette, hogy az avarok egyik kedvelt letelepedési helye volt ez a térség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről