Százhúsz naposra nyúlt a nyár

Vágólapra másolva!
Tikkasztó kánikula május elején, sivatagi szárazság júniusban, néhány nap özönvíz július közepén, szűnni nem akaró kánikula augusztusban. Ez a 2003-as nyár.
Vágólapra másolva!

A hazai meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen forró májusban, júniusban részünk. Néhány júliusi hűvösebb napot követően szokatlanul hosszúra nyúlt kánikula jellemezte az egész augusztust, mely szintén jelentős eséllyel pályázik dobogós helyre. Mintha mindig nyár lett volna - százhúsz nap ilyen tekintetben szokatlanul hosszú idő.

Budapest területén májustól kezdve 51 olyan napunk volt, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladta a 30 Celsius-fokot, ami elképesztően magas érték, majdnem kétszerese az átlagosnak. Közben négyszer 35 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála.

A július ugyan átlagosnak volt mondható, az országosan 4-7 hűvös (25 fok alatti maximum) nap mellett volt ekkor is részünk kánikulában. A hónap végén azonban özönvízszerű felhőszakadások gondoskodtak arról, hogy emlékezetessé váljon a július. A 30-án Kecskemét térségében néhány óra leforgása alatt lehullott 80-110 mm csapadék a havi érték másfélszeresét is meghaladta.

Forrás: MTI
Aszály Svájcban

Az ég csatornái azonban ismét bezárultak, augusztusban már csak elszórtan láttunk kevés esőt. Elkezdődött a júniusit is felülmúló kánikulahullám, melynek tetőzését a 14-i budapesti 39 Celsius-fok jelentette.

A nyugat-európai hőség a hazainál is több rekordot döntött. Franciaország délnyugati vidékén június és augusztus elején 40 fok feletti hőmérsékleteket mértek, sőt, ami még ennél is megdöbbentőbb: a német abszolút maximum 2003. augusztusa óta 4-es számmal kezdődik. És még nem is beszéltünk a párizsi 39 fokról, a londoni hihetetlen 35 Celsius-fokról. Csupán a kontinensrekord nem tudott megdőlni, amelyet a sevillai 50 fok tart. Ott idén "csak" 47 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, kárpótlásul két héten át bőven negyven fok felett tetőzött a hőmérséklet.

Hogy mi várható még? Nyugat-Európát ugyan már több hidegfront is elérte, nálunk majdnem szeptemberig tart a nagy meleg. Augusztus 29-én, pénteken néhol várhatóan a 35 Celsius-fokot is megközelítheti a hőmérséklet, majd szombaton várhatóan egy markáns hidegfront vet véget a nyárnak.