Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Környezetvédelem spanyol módra

Vágólapra másolva!
A Barcelonában működő Fundació Natura egyike a legkorábban létrehozott spanyolországi civil szervezeteknek, melyek kifejezetten a biodiverzitás megőrzését, védelmét és a természetes ökoszisztémák helyreállítást tűzték ki célul.
Vágólapra másolva!

Forrás: Fundació Natura

A Laguna de Sils visszahódítása

Forrás: Fundació Natura

Az El Planerón rezervátum (Aragónia)

A Fundació Natura honlapja http://www.fundacionatura.org/

2000 júliusában az alapítvány együttműködési megállapodást írt alá a Spanyol Ornitológiai Egyesülettel (SEO/Birdlife) arról, hogy a rezervátum területének növelésére közös tulajdonú területeket vásárolnak. A megalakulás tizedik évfordulójával egyidejűleg 2002 szeptemberében az alapítvány 14 500 m2 terület tulajdonosa lett az egyik legjelentősebb európai sztyeppterületként ismert 500 ha kiterjedésű rezervátumban, ahol jelentős populációi élnek a túzoknak, a császármadárnak és a Dupont pacsirtának - ezen fajok mindegyike az Ibériai-félsziget veszélyeztetett fajai közé tartozik.

A Puigforniu erdő

A városi tanács által szabott határidő utolsó pillanatában az alapítvány megvásárolta egy érett öregerdő fakitermelési jogát. A Puigforniu erdő a következő hónapokban kivágásra lett volna ítélve, így a jog megszerzésével az alapítványnak sikerült megakadályoznia százesztendős fák kitermelését és a nagy ökológiai értékű, változatos élőhely elpusztítását. Az erdeifenyő-erdő(Pinus sylvestris) ad otthont a fajdkakasnak, annak a ritka madárfajnak, amit az élőhelyéül szolgáló erdők bolygatása miatt a kihalás veszélye fenyeget. Honos még itt a szalonka, az őz, a nyuszt és szórványosan a zergék.

Forrás: Fundació Natura

Humanitárius segély és helyreállítás Nicaragua és Honduras természeti területén

Az alapítvány sikerrel fejezte be Nicaragua és Honduras két, az 1998-as Mitch hurrikán által erősen lepusztított természeti területének helyreállítását és humanitárius segély nyújtását. Ez a régió, a Mosiquita alkotja Közép-Amerika legösszefüggőbb trópusi erdő zónáját, amely mára súlyosan veszélyeztetetté vált. A gondok kezelése érdekében az alapítvány segítséget kért az észak-amerikai Nature Conservancytől is. A pénzadományt többek között csónakok vásárlására, a rádió-összeköttetés kijavítására, valamint az erdőőrök házikóinak újjáépítésére fordították.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről