Kardiológiai napok Debrecenben

Vágólapra másolva!
Mintegy 1500 szakember, döntően kardiológus, belgyógyász és háziorvos részvételével március 6-án, csütörtökön Debrecenben megkezdődött a kardiológiai napok vasárnapig tartó rendezvénysorozata.
Vágólapra másolva!

Az idei konferencia időszerű témái közül a kardiovaszkuláris prevenciót emelte ki Édes István egyetemi tanár, a kongresszus elnöke a tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón hozzátéve, ez azért is jelentős, mert hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések vezető haláloki tényezőként szerepelnek. Édes István és Czuriga István főorvos, a kongresszus titkára egyaránt hangsúlyozta a Johan Béla, egészség évtizede program jelentőségét, ennek egyik legfontosabb alprogramja a szív- és érrendszeri megbetegedések számának csökkentése.

A program azt a célt tűzte ki, hogy hazánkban tíz év alatt az összes megbetegedés jelenleg 50 százalékát kitevő szív- és érrendszeri megbetegedéseket 42 százalékra csökkentsék - tájékoztattak a szakemberek. A program rendkívül sokrétű, s nemcsak orvosi, egészségügyi, hanem társadalmi, pedagógiai kérdés is. Példaként említették a dohányzás csökkentésének, a magas vérnyomás időbeli kiszűrésének és korszerű kezelésének, a koleszterinszűrésnek, az étkezési szokások megváltoztatásának ügyét, amelyek mind feltételei a hatékony megelőzésnek.

Jelenleg Magyarországon évente mintegy 25 ezren kapnak heveny szívinfarktust, s a betegek fele egy év alatt meghal. A halálozások számának jelentős csökkenését eredményezheti a a megelőző szűrések kiterjesztése és a betegségek korszerű kezelése - vélik a szakemberek.

Utóbbira a kongresszus nyitó napját megelőzően gyakorlati bemutatót is láthattak a résztvevők a Debreceni Egyetem kardiológiai klinikáján. A bemutató során egy beteg elzáródott koszorúerébe ballont vezettek be, s annak felfúvásával szüntették meg az érelzáródást, megakadályozva ezzel egy későbbi infarktust. A VIII. debreceni kardiológiai napok plenáris és szekcióülései március 9-én, vasárnap zárulnak le a Debreceni Egyetem orvostudományi centrumában.