Biztató kutatások a tűzelhalás visszaszorítására

Vágólapra másolva!
Biztató vizsgálatokat folytatnak magyar kutatók az almatermésű gyümölcsfákat támadó baktériumos fertőzés, a tűzelhalás (Erwinia amylovora) visszaszorítására - hangzott el január 28-án, kedden az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Közhasznú Társaság konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Mind a megelőzés, mind a növénybetegség kezelését illetően eredményeket ígérnek az eddigi kutatások - nyilatkozta Szabó Tibor tudományos főmunkatárs és Bubán Tamás tudományos tanácsadó.

A magyar szakemberek a fákat elpusztító kórokozó megjelenésének kivédésére, illetve a kialakult betegség terjedésének megakadályozására biológiai készítményeket és antibiotikumokat egyaránt előállítottak már, és azokkal megfelelő hatékonysággal kecsegtető vizsgálatokat folytatnak. Mindezek mellett génmódosítási kísérletek is folynak annak érdekében, hogy a gyümölcsfákat ellenállóvá tegyék a tűzelhalással szemben.

A beavatkozással sikerült a baktériumnak ellenálló fafajtákat létrehozni, de még nagyon az elején tartanak a kutatásnak - hangsúlyozzák a szakemberek, akik úgy vélik, még legalább két-három évre van szükség a kísérletek befejezéséhez, ugyanis arra is választ kell kapni, hogy a génmódosítás az érintett gyümölcsfák fajta-tulajdonságait megváltoztatja-e. A kutatók éppen ezért felhívták a figyelmet: továbbra is fontos a tűzelhalásos fertőzés előre jelzése, a megelőző növényvédelem elvégzése, és a baktérium megjelenése esetén a továbbterjedés megakadályozása a beteg fák, lombrészek eltávolításával, elégetésével.