Brazília új őserdő-védelmi tervet hozott nyilvánosságra

Vágólapra másolva!
A Fenntartható Fejlődési Csúcstalálkozó politikai játszmái mellett szinte észrevétlen maradt Brazília bejelentése, miszerint az ország beindítja a bolygó történetének legnagyobb természetvédelmi programját a trópusi őserdők védelmére.
Vágólapra másolva!

A Fernando Henrique Cardoso brazil elnök által ezen a héten nyilvánosságra hozott terv szerint az elkövetkező évtizedben 50 millió hektárt fognak elkülöníteni a program számára a legérzékenyebb trópusi erdei ökoszisztémákból. Ez a Föld megmaradt trópusi őserdeinek nagyjából 3,6 százaléka.

"Amazónia trópusi erdei hosszú ideig más irányba tartottak"- mondta Arlin Hackman, a WWFLatin-Amerikával foglalkozó természetvédelmi bizottságának elnöke. "Amit most láthatunk, az egy hosszú leromlási folyamat megfordulása".

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet kutatásai szerint 1996 és 2001 között évente 1,8 millió hektár tűnt el az ország trópusi esőerdeiből. Ezek az erdők a favágás, a gát-, erőmű- és útépítések és a mezőgazdaság áldozatai lettek. Ahogy a fák kidőlnek, a teljes ökológiai rendszer eltűnik, és sok más élőlény is kipusztul.

A perui, kolumbiai és equadori erdőkkel együtt a brazil őserdők a tudomány előtt ismert fajok egyharmadának adnak otthont - mondta Guillermo Castilleja a WWF-től. "Nagyon kevés olyan hely van a világon, ahol ennyi madár-, emlős- és rovarfajt találunk".

A bejelentés szerint Brazília erdős területeinek 12 %-a kerül oltalom alá, nemzeti parkok, rezervátumok és fenntartható fejlődési körzetek formájában. Hackman szerint az intézkedésnek azonnali pozitív hatásai lesznek az egész nyugati félgömbön, mivel számos vándorló Észak-Amerikai faj egyedei is ezeken a területeken töltik életük egy részét.

A program nemcsak nagyra törő céljai miatt szokatlan, hanem abban is, hogy több nemzetközi szervezet is részt vesz a finanszírozásában. A Világbank, a Global Environment Facility(a Riói Konferencián környezeti ügyek támogatására létrehozott pénzügyi szervezet), egy német ügynökség és a WWF egyaránt dollármilliókkal segítette a brazil kormányt a védett területek létrehozásában. Az 50 millió hektárnyi védett terület létrehozása és fenntartása kb. 395 millió USA-dollárba fog kerülni az elkövetkező 10 évben.