A június 23-ai Delta tartalmából

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

· Piszokkal a betegségek ellen? A túlzott higiénia többet árt, mint használ, mert a szervezet immunrendszere nem készülhet fel a kórokozók elleni harcra. Az asztma és néhány autoimmun betegség esetében beigazolódott: egy talajlakó mycobaktériummal való oltás hosszabb távon visszaszorítja a tüneteket.

· Baktériumokkal a veszélyes vegyszermaradékok ellen: Magyar kutatóknak sikerült olyan mikróbatörzseket előállítani, amelyek a legagresszívabb vegyi szennyezőanyagokat, például a klórozott gyűrűs vegyületeket is felszámolják. A környezetvédelem leghatásosabb eszközeiként használható baktériumok szén-dioxiddá, vízzé és ásványi sókká bontják el a mérgeket.

· Gorilla-népszámlálás Afrikában: Alig hétszáz hegyi gorilla él ma már Afrikában. Védelmük érdekében a GPS helymeghatározó rendszert és a DNS analízist is bevetik, a sikerhez azonban az élőhelyek megőrzése elengedhetetlenül fontos.

· Betegmegfigyelő rendszert a Műszaki Egyetemről: Több beteg állapotát és életfunkcióit ellenőrző, különböző műszerek jeleit egyesíti egyetlen központi számítógépes figyelő rendszerbe a BMGE Orvosinformatikai Laboratóriumában kifejlesztett betegmegfigyelő rendszer. A korszerű digitális adatfeldolgozás a távgyógyítás lehetőségét is megteremti.

Delta