Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Útra kész az ISS új legénysége

Vágólapra másolva!
Az Endeavour fedélzetén csütörtökön indul az ötödik állandó legénység a Nemzetközi Űrállomásra. Így több mint fél év után visszatérnek a Földre az ISS jelenlegi lakói.
Vágólapra másolva!

A start pontos időpontját a NASA biztonsági megfontolásokból csak az indítás előtt egy nappal jelenti be, ez a tavaly szeptemberi terrortámadások óta bevezetett egyik óvintézkedés. A hét űrhajós valószínűleg a délutáni órákban vág neki az útnak.

forrás: Reuters

A legénységváltás mellett egyéb fontos küldetése is lesz az Endeavour űrhajósainak. A tervek szerint három külső űrszerelési munkát végeznek el. Újabb szerkezeti elemeket rögzítenek a
terebélyesedő bázison és kicserélik az űrállomás kanadai gyártmányú robotkarjának meghibásodott csuklórendszerét. A 17,5 méter hosszú "űrdaru" ugyanis a további építkezés kulcsfontosságú egysége.

Az egyik űrszerelőre, a Costa Rica-i születésű NASA-űrhajós Franklin Chang-Diazra kimerítő űrséták mellett más izgalmak is várnak. Az 52 éves veterán asztronauta (ez lesz a hetedik repülése, és ezzel társvilágcsúcstartó lesz) ugyanis nagy focirajongó, és néhány órával a start után kezdődik meg a dél-koreai-japán rendezésű labdarúgó-világbajnokság, ahová Costa Rica válogatottja is kijutott. Chang-Diaznak ugyan le kell mondania az első meccsekről, de fentről szoríthat majd, hogy a közép-amerikai csapat továbbjusson csoportjából, s akkor a június 11-i visszatérés után már a Földön folytatathatja a szurkolást.

Ajánlat:

A Nemzetközi Űrállomás hivatalos oldala

Korábban az [origo]-ban:

Oxigénellátási zavarok az űrállomáson - a Mir öröksége
2002.05.16. 13:52:08

Az űrvonat nem késik - helyzetjelentés
2002.04.16. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) sínjárművének üzembe helyezése rendben halad, az Atlantis küldetésének negyedik űrsétája kedd délután zajlik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről